Een praktische hulpgids/informatieboekje voor gezinnen waarvan een ouder kanker heeft. Door preventie voorkomen dat kinderen op latere leeftijd zwaardere zorg nodig hebben. 

Jaartal

2022

Gemeente

Het resultaat is een prachtig vormgegeven algemene informatiebrochure over eerste hulp bij kanker in een gezin. Daarin komen de belangrijkste onderwerpen aan bod: emoties, veranderingen, opvoeding, communicatie en een persoonlijk verhaal. Gezinnen zien ook in één oogopslag bij welke instanties ze terechtkunnen voor ondersteuning.
Het boekje is gemaakt samen met de GGD Flevoland en Stichting Langs de Zijlijn, die landelijk aandacht vraagt voor de gevolgen voor kinderen uit het gezin als een ouder wordt getroffen door kanker.
Hiervoor is in Nederland nog te weinig aandacht, ook vanuit de gemeenten. Dronten brengt hier met deze handige brochure verandering in. Die is op verschillende plekken in de gemeente verkrijgbaar en via de website

Tijdens de landelijke dag van Stichting Langs de Zijlijn in Dronten kregen bezoekers de brochure. Die is goed ontvangen! Toegankelijk geschreven, laagdrempelig en boordevol praktische informatie voor gezinnen (met thuiswonende kinderen) waarvan een ouder kanker heeft. Hij voorziet dus duidelijk in een behoefte. De gemeente betrok ervaringsdeskundigen bij het samenstellen en zo werd duidelijk wat gezinnen in zo’n situatie nodig hebben.
Preventie is belangrijk, omdat 27 procent van de kinderen, waarvan een ouder kanker heeft, op latere leeftijd psychische problemen krijgt. Zoals PTTS. Door meer aandacht aan kinderen te besteden en voor hen allerlei handige informatie te bundelen, wil Dronten dit voorkomen. 

Praktisch, handig en algemeen. Dit concept kan zo door andere gemeenten worden overgenomen. Een kwestie van een inlegvel maken met adressen van instanties en vervolgens laten drukken.
Dronten wil andere gemeenten inspireren om op heel eenvoudige wijze meer aandacht te besteden aan thuiswonende kinderen waarvan een ouder wordt getroffen door kanker.
In de toekomst zal er ook een brochure gemaakt worden voor kinderen waarvan de ouder een lichamelijke ziekte heeft. Dat is een vergeten doelgroep, in tegenstelling tot kinderen die opgroeien met een ouder met psychische problemen. 

Dit praktijkvoorbeeld was een van de inzendingen voor de #GemeenteDelers2022.