De Takenpuzzelmethode is bij MOmenz ontwikkeld om zorg- en ondersteuningsvragen van inwoners ‘om te buigen’ van een vraag aan het wijkteam/Wmo-indicatieteam naar een vraag aan het netwerk en externe hulpbronnen. In een ander gesprek met inwoners over welzijn, (zelf)zorg en langer thuis staan zelfregie en participatie centraal.

Jaartal

2024

Gemeente

De methode begint met een drie-tredengesprek waarin de levensloop, de uitdagingen en de kwaliteit van leven van de inwoner in kaart worden gebracht. Dit is de basis voor het gesprek over wat de inwoner zelf kan uitvoeren of kan leren (puzzelstuk 1), waarvoor en op welke manier het netwerk betrokken wordt (puzzelstuk 2) en of er externe hulpbronnen en hulpmiddelen nodig zijn (puzzelstuk 3). Puzzelstuk 4 heeft betrekking op aanvullende zorg. Veelal de risicovolle en voorbehouden (be)handelingen waarvoor een indicatie vereist is. Het doel is dat de inwoner een betere kwaliteit van leven ervaart (meer zelfregie en participatie) en minder geïndiceerde zorg vraagt.

Succesvol

"Opzienbarende resultaten motiveren om deze methode te beschrijven. Zo blijkt dat 82% van de inwoners die behoefte hebben aan Hulp bij Huishouden, afziet van indicatiestelling. Omdat zelfzorg samen met andere hulpbronnen en -middelen toereikend blijken. 
Aangezien diens leefwereld het vertrekpunt is en diens perspectief leidend is, kan elke takenpuzzel (combinaties van) partijen activeren. Het derde puzzelstuk is daarbij het platform voor innovaties en nieuwe samenwerkingsverbanden. 
In de uitvoering van Welzijn op recept en de maatschappelijke begeleiding van statushouders is de methode goed toepasbaar. Door de methode consequent door te voeren in de beroepspraktijken, worden resultaten meetbaar en verglijkbaar (wat werkt wel en wat werkt niet). Dat bevordert en geeft richting aan het leerproces."

Waardevol

"Het drie-tredengesprek gaat over de inwoner zelf: De ontdekking dat je zelf meer kunt dan je dacht, je minder afhankelijk bent van zorgprofessionals en je zelf regie houdt over je leven, is een veelgehoorde onderbouwing van de tevredenheid onder de inwoners.
De methode is bedoeld voor inwoners met een (opkomende) behoefte aan huishoudelijke zorg. De methode is in alle gevallen waarin sociaal-maatschappelijke problemen het welzijn en de gezondheid van inwoners in de weg zitten of zelfs bedreigen, toe te passen.
Aangezien zelfregie en participatie de belangrijkste pijlers zijn onder de ervaren kwaliteit van leven (welzijn), is de Takenpuzzel bij uitstek een welzijnsinterventie. Daarnaast is het een sociale interventies omdat de uitvoering van de takenpuzzels begeleid wordt door vrijwilligers. Zo verbind de methode inwoners, draagt het bij een meer welzijn en is juist de menselijke maat richtinggevend bij het samenstellen en uitvoeren van een persoonlijk plan."

Herbruikbaar

"MOmenz heeft De Keuzearchitecten (https://dekeuzearchitecten.nl) gevraagd om de methode te beschrijven en vast te leggen in een online handleiding op takenpuzzel.nl. 
Daarnaast worden de afzonderlijke takenpuzzels samengesteld onder meer op basis van de beschrijvingen van taken en prestaties in de zorg (HHM en NZa). Deze takenpuzzels zullen ook op takenpuzzel.nl verkrijgbaar zijn. De takenpuzzel HbH is gemaakt op basis van de prestatiebeschrijving van HHM. Takenpuzzels de prestaties begeleiding en dagbesteding volgen hierna. 
Tot slot zal een aantal takenpuzzels toegevoegd worden voor de meest voorkomende vragen in de uitvoering van Welzijn op recept. 
Digitaal wordt een en ander vertaald naar programma’s op het platform Tingit. Dit hoog beveiligde, gecertificeerde platform is bij verschillende gemeenten al in gebruik, onder meer in de uitvoering van de participatiewet en de schuldhulp (https://tingit.nl)."

Winnen

Sinds de decentralisaties (2006,2013,2015) is er veel energie en middelen gaan zitten in transitie: de overdracht van het zorgsysteem naar gemeenten. De noodzakelijke gedragsverandering bij de mensen, de transformatie die nodig is om meer zorg in de samenleving op te vangen, kan nu handen en voeten krijgen door welzijnswerk met de takenpuzzelmethode in of vóór het wijkteam te positioneren. Wat er vervolgens op gemeentelijk niveau nodig is om succesvol te transformeren komt in beeld dankzij puzzelstuk 3.
Er wordt nog een handleiding opgesteld ten behoeve van de  borging in bestaande praktijken.

Dit praktijkvoorbeeld was een van de kanshebbers voor #GemeenteDelers 2024.