Nieuws
De Wet versterking regie volkshuisvesting biedt meer mogelijkheden om beleid in gezamenlijkheid af te stemmen op regionale behoeften. De VNG benadrukt dat de regie niet alleen vanuit het rijk moet komen, maar vanuit alle overheidslagen en dat aansturing niet per se top-down hoeft te zijn.
De aangepaste regels in de Huisvestingswet 2014 verruimen de mogelijkheden voor gemeenten om te sturen op de verdeling van woonruimte. De VNG heeft de model-huisvestingsverordening geactualiseerd, zodat gemeenten de gewijzigde regels kunnen toepassen.
In ons position paper voor de Eerste Kamer geven we aan wat er naar onze mening nodig is om de woningbouw verder vlot te trekken. Daarbij moet het rijk problemen oppakken die een oplossing op nationaal niveau vragen. En gemeenten moeten ruimte en bevoegdheden krijgen voor de meest passende lokale oplossingen.
De Wet betaalbare huur is een van de bouwstenen die gemeenten nodig hebben in de totaalaanpak voor meer bestaanszekerheid voor huurders, meer doorstroming en leefbare steden. Dit voorstel moet nu snel worden aangenomen, zonder verdere verruimingen en met voldoende aandacht voor de invoering en het vervolg.
De VNG werkt samen met BZK, Aedes, de Woonbond, VTW en SVWN aan een update van de Handreiking Prestatieafspraken. Deze handreiking wordt toegesneden op de Wet versterking regie volkshuisvesting (Wvrv). Via een vragenlijst inventariseren we welke informatie gemeenten daarvoor nodig hebben.
Gemeenten willen na de Woontop van februari aan het werk om ‘harde planlocaties’ sneller te bebouwen en ‘zachte locaties’ hard te krijgen. Hierbij helpt de monitoring die we met de bouwsector overeengekomen zijn. Dat is een van de punten in onze inbreng voor het commissiedebat Woningbouwopgave en koopsector.
Van 2 april tot en met 15 mei kunnen gemeenten opnieuw een aanvraag indienen voor de Stimuleringsregeling Flex- en Transformatiewoningen. Die is bedoeld om flexwoningen te bouwen en bestaande gebouwen te transformeren in woningen. Zo kunnen snel meer sociale huurwoningen worden opgeleverd.
Om jaarlijks 100.000 woningen te realiseren moet de uitvoering van de woningbouw sneller en efficiënter en is miljardensteun van het rijk nodig. Vandaag heeft de VNG samen met 11 andere partijen de Uitvoeringsagenda Wonen ondertekend. We vragen politieke partijen deze krachtig te ondersteunen.
Diverse partijen doen een dringend beroep op de Tweede Kamer om de Wet betaalbare huur in behandeling te nemen. Zowel verhuurders, gemeenten, woningzoekenden als huurders hebben behoefte aan meer zekerheid op de woningmarkt. Update: De Tweede Kamer neemt het wetsvoorstel in behandeling.
De VNG pleit er bij de Kamercommissie BZK voor dat de wet Betaalbare huur zo snel mogelijk naar de Tweede en Eerste Kamer wordt gestuurd. Daarnaast wil de VNG dat de vennootschapsbelasting voor gemeentelijke grondbedrijven wordt afgeschaft. En gemeenten en corporaties hebben meer zekerheid nodig.