Voor een effectief instrumentarium voor gemeenten is het van belang dat in beeld komt hoe gemeenten tegen leegstand aankijken en waar ze tegenaan lopen bij het aanpakken van leegstand. Daarom vragen we gemeenten om de enquête hierover in te vullen.

Ga naar de enquête 

  • Reageren kan tot en met woensdag 21 augustus.
  • Ook als uw gemeente geen leegstandverordening of andere actieve aanpak van leegstand heeft, zijn uw antwoorden relevant. 
  • Om dubbelingen te voorkomen, is het verzoek om op te letten dat de enquête per gemeente maar eenmaal wordt ingevuld.
  • Wilt u meewerken aan een verdiepend interview over het wel of juist niet inzetten van het instrumentarium en mogelijke knelpunten? Dan kunt u dat aan het einde van de enquête aangeven.

Inzet VNG

De VNG maakt zich hard voor een succesvolle aanpak van leegstand. Wij willen onze leden hierbij helpen door informatie te verstrekken, voorbeelden te geven en bij te dragen aan goede wetgeving en een goed gevulde gereedschapskist voor gemeenten. 

Naar onze mening is het huidige instrumentarium onvoldoende en moeten de uitbreidingen uit de experimenten in Amsterdam en Utrecht worden toegevoegd aan de wet. Daarnaast zien we graag dat er een leegstandheffing wordt ingevoerd naar Vlaams model. 

Bekijk ons webinar en de video’s over leegstand

Evaluatie Leegstandwet

De enquête is onderdeel van een evaluatie van de Leegstandwet. De evaluatie wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau Rigo, in opdracht van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.