Binnenkort vragen provincies aan gemeenten om gegevens aan te leveren over woningbouwbouwprojecten. In een ledenbrief wijzen we gemeenten op de afspraken die VNG, IPO en het ministerie van VRO hebben gemaakt over het verzamelen, aanleveren en door de provincies doorleveren van deze gegevens.

Lees de ledenbrief (pdf, 23 kB)
Bijlage 1: Informatiebrief (pdf, 241 kB)
Bijlage 2: Basisset 2.0 (pdf, 229 kB)
Bijlage 3: Dataprotocol (pdf, 241 kB)
Bijlage 4: Invultips (pdf, 179 kB)

Landelijke monitor voortgang woningbouw

De realisatie van woningbouw heeft landelijk, regionaal en lokaal een hoge prioriteit. Gemeenten hebben het beste zicht op de productie. Om te komen tot eenduidige monitoring van de voortgang van woningbouwprojecten en de oplevering van woningen, hebben de VNG, IPO en het ministerie van VRO afspraken gemaakt over een Landelijke monitor voortgang woningbouw.

Definities en omgang met gegevens

De afspraken over eenduidige definities van gegevens staan in de Basisset 2.0 en de procesafspraken over het omgaan met de gegevens in het Dataprotocol. Deze afspraken zijn niet alleen interessant voor rijk en provincies, maar ook voor monitoring binnen de gemeente en binnen de woningbouwregio.

Aanlevering door gemeenten

De meeste gegevens in de monitor worden aangeleverd door gemeenten. Provincies doen hiervoor 2 keer per jaar een uitvraag aan elke gemeente. In de Basisset staan de gegevens die over woningbouwplannen worden vastgelegd en door gemeenten worden aangeleverd, voorzien van een definitie. Aan gemeenten de vraag om deze specificaties in acht te nemen.