De VNG is overwegend positief over de Wet versterking regie op de huisvesting. We maken ons wel zorgen of er voldoende aanbod en spreiding is van sociale huur, en of hiermee een goede balans komt tussen woningzoekenden. 

Download position paper (pdf, 300 kB)

Rondetafelgesprek

We kunnen ons op hoofdlijnen vinden in de wijze waarop het wetsvoorstel invulling geeft aan de gestelde doelen: het terugdringen van het woningtekort, het hernemen van regie door rijk, provincies én gemeenten, en het komen tot een meer evenwichtige woningvoorraad passend bij de behoefte.

Ter voorbereiding op het rondetafelgesprek op 25 september, vragen we in ons position paper met klem om aspecten zoals voldoende sociale huur in de voorraad, de evenwichtige verdeling over gemeenten, en de goede balans tussen de groepen woningzoekenden, overeind te houden. We geven de volgende aandachtspunten mee:

  1. Er moet meer betaalbaar gebouwd worden
  2. 30% sociaal in de woningvoorraad wordt niet bereikt
  3. Solidariteit tussen gemeenten nodig
  4. Balans tussen woningzoekenden nodig
  5. Huisvesting van arbeidsmigranten niet geborgd
  6. Samenhang huisvesting van statushouders nodig
  7. Regie mist op corporatie bij sloop, verkoop en liberalisatie
  8. Schaalvergroting corporaties onwenselijk
  9. Verantwoordelijkheidsverdeling rijk – provincie – gemeente moet wederkerig
  10. Taakverzwaring gemeenten en middelen moeten in balans

Meer oplossingen nodig om woningmarkt te verbeteren

Met de wet is het totaalpakket van maatregelen om de woningmarkt te verbeteren nog niet compleet. Er zijn meerdere factoren die remmend werken op de woningbouw. Bijvoorbeeld het gebrek aan ruimte, de stikstofproblematiek, netcongestie, de kosten van de woningbouw, problemen rondom mobiliteit en de bodemkwaliteit. Wij willen graag samen met het rijk, provincies, corporaties en marktpartijen naar oplossingen zoeken en deze wet uitvoeren zoals bedoeld.