Nieuws
De invoering van de Omgevingswet/Wkb heeft gevolgen voor de bijhoudingsprocessen van de BAG. In een eerder uitgebracht factsheet staat beschreven hoe gemeenten met deze gevolgen om moeten gaan. Nu er gewerkt wordt onder het nieuwe stelsel ontvangt de VNG vragen van gemeenten over de uitvoeringspraktijk.
Vanaf woensdag 24 juli 2024 ondersteunt het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) versie 5.0 van de Standaard aanvragen en meldingen (STAM). Deze update, onderdeel van release PI-31.2, introduceert belangrijke verbeteringen en nieuwe mogelijkheden voor het indienen van verzoeken via het Omgevingsloket.
Het nieuwe stelsel van kwaliteitsborging heeft gevolgen voor de wijze waarop gemeenten bouwplannen moeten beoordelen. Als het een woonhuis (GK1) betreft, is een kwaliteitsborger en een melding technische bouwactiviteit verplicht. Maar wat als het gaat om een combinatie van een winkel (GK2) en een woonhuis?
Gemeenten kunnen gebruikmaken van tijdelijke alternatieve maatregelen (TAM) voor het omgevingsplan en het voorbereidingsbesluit als zij nog niet of niet voldoende kunnen werken met onderdelen van het DSO. Deze TAM zijn eenmalig met een extra jaar verlengd, dus tot en met 31 december 2025.
Om de werking en effecten van de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging bouw (Wkb) de komende jaren te kennen, is monitoring van belang. De VNG heeft op verschillende onderwerpen monitoring opgesteld en de uitvraag over kwartaal 1 is in april gestart. Van deze uitvraag is de rapportage nu beschikbaar.
Vanaf 1 juli 2024 zijn in het Omgevingsloket een aantal kleine veranderingen voor juridische activiteiten van het rijk. Het gaat om activiteiten voor het opslaan van grond en baggerspecie. Wat dit betekent voor gemeenten, omgevingsdiensten en waterschappen, leest u in dit bericht.
In het gemeentelijk domein leven al geruime tijd zorgen over de financieringsvorm van het VTH-apparaat - grotendeels door leges. De trend is, zeker met de komst van de Omgevingswet en Wkb, naar minder vergunningplicht en verschuiving van VTH-taken. De VNG en Vereniging BWT zijn een onderzoek hiernaar gestart.
Tijdens het debat met de Eerste Kamer over de invoering van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen heeft de minister 2 toezeggingen gedaan. Hieronder vallen extra regels ter ondersteuning van het besluitvormingsproces van het bevoegd gezag en de invoering van verbouwactiviteiten onder het nieuwe stelsel.
Eind oktober 2023 is de Eerste Kamer akkoord gegaan met de invoering van de Wkb na de toezegging vanuit de minister voor een invoeringstoets voor verbouwactiviteiten. Nu het onderzoek is afgerond zullen spoedig zijn bevindingen en besluit tot wel of niet invoeren per 1 januari 2025 bekend worden gemaakt.
In de Meicirculaire gemeentefonds, die op 28 mei is gepubliceerd, wordt ingegaan op de compensatie voor de invoeringskosten Omgevingswet. Ook is een structurele tegemoetkoming voor de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen opgenomen.