Tijdens het debat met de Eerste Kamer over de invoering van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen heeft de minister 2 toezeggingen gedaan. Hieronder vallen extra regels ter ondersteuning van het besluitvormingsproces van het bevoegd gezag en de invoering van verbouwactiviteiten onder het nieuwe stelsel.

Ingebruiknamebesluit 

In de Eerste Kamer is er aandacht voor die situaties waarin een bouwactiviteit is afgerond, maar niet aan de bouwtechnische voorschriften voldoet. De minister heeft een wetstechnische oplossing voorgesteld voor hoe het bevoegd gezag in zulke gevallen een besluit kan nemen, dat zekerheid biedt aan betrokkenen.

Over een wijziging van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl), waar veel regels over kwaliteitsborging zijn uitgewerkt, is onlangs een internetconsultatie geweest. Na verwerking van de inbreng zal het ontwerpbesluit aan beide Kamers worden voorgelegd, naar verwachting kort na het zomerreces.

Besluit invoering verbouw

Op de toezegging om voor 1 juli 2024 een besluit te nemen over de verbouwactiviteiten onder de Wkb te brengen zegt de minister dat het verstandig is om dit besluit uit te stellen. Verbouw zal daarom niet per 1 januari 2025 onder de Wkb komen. De aangevoerde reden is dat het integrale zicht op de effecten van verbouw onder kwaliteitsborging nog onvoldoende is. Meer informatie is nodig voor zorgvuldige besluitvorming.

Inbreng VNG 

De VNG is, als onderdeel van de Monitorgroep Wkb, betrokken bij de voorbereiding van de besluitvorming over de invoering van gevolgklasse 1 bouwwerken. Uit de uitkomsten van deze overleggen blijkt een gedifferentieerd beeld: de VNG, de Vereniging Kwaliteitsborging Nederland en de Aannemersfederatie Nederland constateren dat op basis van het onderzoek naar het aantal kwaliteitsborgers er genoeg capaciteit aanwezig is en daarmee geen belemmering vormt om verbouw per 1 januari 2025 in te voeren.

Bouwend Nederland geeft aan geen voorstander te zijn van invoering op deze datum en de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland vindt invoering nog te vroeg en benadrukt de noodzaak om meer ervaring op te doen met verbouwingen.

Vervolgstappen 

Het ministerie van BZK zal samen met betrokken partijen de aanbevelingen uit het onderzoek opvolgen. Voor het opdoen van ervaring met verbouwprojecten blijft een STIPP-bijdrage beschikbaar. De resultaten zullen worden gemonitord en geëvalueerd. Monitoring is van belang om de nodige informatie te verkrijgen om beter antwoord te kunnen geven op de zorgen die door een aantal partijen zijn benoemd.

De minister heeft toegezegd voor 1 december 2024 te beslissen over een mogelijke invoering van verbouw per 1 juli 2025. Voor 1 januari 2025 zal de Eerste Kamer hierover worden geïnformeerd.