Vormgeven aan een kader voor invloed op samenwerking

Nadenken over de vraag binnen welk kader je als gemeente je samenwerkingen wil vormgeven, kan helpen om meer grip en sturing te krijgen op de vormgeving en werkwijze van samenwerkingsverbanden.

  • Zo kan een gemeentelijke visie op samenwerking gemeenten helpen meer gestructureerd te kiezen voor vormen van samenwerking. Zodat bij vergelijkbare ‘samenwerkingssituaties’ de aanpak vergelijkbaar kan zijn.
  • Het vraagstuk van de regiegemeente biedt inzicht ‘hoe regie te houden op taken die worden uitbesteed of in een Gemeenschappelijke Regeling (GR) worden ondergebracht’. Goed opdrachtgeverschap is daarbij belangrijk.
  •  Een afwegingskader voor samenwerking biedt inzicht in de criteria op grond waarvan de gemeente taken zelf oppakt dan wel regelt via samenwerking (of uitbesteding).
  • Voorstellen Friese griffiers voor een nieuwe werkwijze:
    De Friese Griffierskring heeft een nieuwe werkwijze voorgesteld met als doel gemeenteraden meer invloed geven op Gemeenschappelijke Regelingen (GR-en). Veel gemeenten hebben het gevoel dat zij met het reguliere Wgr-sturingsinstrumentarium onvoldoende invloed kunnen uitoefenen op de taken die door samenwerkingsverbanden (met name ‘zwaardere’ Gemeenschappelijke Regelingen) worden uitgevoerd.

Wat u moet regelen vóór de start van een samenwerkingsverband

Een aantal zaken kan beter geregeld worden vóór de toetreding tot een (nieuw) samenwerkingsver- band. Denk daarbij aan een vertaalslag van de gemeentelijke visie op samenwerking naar een (secto- raal) samenwerkingsverband en de invulling/vormgeving van de kaderstellende rol van de gemeente- raad. Ook van belang zijn:

  • een beschrijving van de taken die de gemeente aan het samenwerkingsverband wil overdragen (collegetaken of ook raadstaken)
  • de vraag of er bevoegdheden worden overgedragen (en welke) en
  • loopt die overdracht via delegatie of mandaat?

In het oprichtingsdocument van een Gemeenschappelijke Regeling wordt bepaald:


Sturen als het samenwerkingsverband eenmaal draait