Kinderen moeten op de best mogelijke plek opgroeien als ze uit huis geplaatst worden. In de regio WBO verliep het plaatsen van kinderen in gezinshuizen niet soepel. Er was onvoldoende overzicht over het aanbod en de beschikbaarheid van gezinshuisplekken. Jeugdigen werden daardoor niet altijd passend geplaatst en verwijzers en gezinshuizen waren veel tijd kwijt met kijken of een jeugdige ergens geplaatst kon worden. 

Om dit proces te optimaliseren heeft de jeugdzorgregio WBO Gezinshuis gezocht in het leven geroepen. 

Jaartal

2024

Gemeente

Gezinshuis gezocht coördineert de toegang tot gezinshuizen. Dit brengt verschillende voordelen met zich mee: 

  • Het aanmeldproces is voor alle verwijzers versimpeld en minder tijdrovend; 
  • Vraag en aanbod weet elkaar beter te vinden waardoor jeugdigen passender en sneller geplaatst kunnen worden; 
  • Verwijzers en gezinshuizen hebben één centraal aanspreekpunt waar ze snel mee kunnen schakelen, die inhoudelijk op de hoogte is van de doelgroep, de beschikbaarheid en de samenstelling van de gezinshuizen wat de kans op een passende plaatsing vergroot; 
  • Dankzij Gezinshuis Gezocht hoeven dossiers van kwetsbare jeugdigen niet meer rondgestuurd te worden naar verschillende gezinshuizen. 
     

Kortom, dit initiatief beoogt een efficiënter en effectiever proces voor het plaatsen van jeugdigen in gezinshuizen, met meer aandacht voor hun welzijn en behoeften.

Succesvol
 

Gezinshuis Gezocht is succesvol en waardevol om een aantal redenen: 

  • Het verbindt verwijzers die de belangen van kwetsbare jeugdigen vertegenwoordigen met het meest passende aanbod waardoor de kans op een passende plaatsing groter is (kwaliteit, welzijn en geluk); 
  • Gezinshuis gezocht bespaart verwijzers en gezinshuizen ongelofelijk veel tijd. Verwijzers hoeven niet meer zelf allerlei gezinshuizen aan te schrijven en gezinshuizen worden niet onnodig belast met niet passende aanmeldingen (werkdrukverlaging); 
  • Gezinshuis gezocht voorkomt dat dossiers van kwetsbare jeugdigen onnodig gedeeld worden. Gezinshuizen krijgen enkel passende profielen aangeleverd voor open plekken en verwijzers moeten een aanmeldformulier invullen (AVG-proof); 
  • Gezinshuis gezocht verbindt jeugdigen uit de regio WBO aan het regionale aanbod waardoor jeugdigen minder buitenregionaal geplaatst worden; 
  • Gezinshuis gezocht heeft zicht op de wachtlijst en hiaten in het aanbod doordat alle plaatsingen bij gezinshuizen via hen gaan (data-verzameling). 
  • Doordat Gezinshuis gezocht zo dicht op de uitvoeringspraktijk zit kunnen zij knelpunten snel onder de aandacht brengen bij verschillende stakeholders zoals gemeenten, gezinshuizen of verwijzers. 
  • Gezinshuis gezocht is succesvol en waardevol door zijn eenvoud en zijn menselijke maat. Het proces is geoptimaliseerd, maar de menselijke maat, welzijn en geluk van de jeugdigen is voorop blijven staan.
  • Alle betrokkenen bij gezinshuizen gezocht zoals gemeenten, gezinshuizen en verwijzers zijn vol lof over dit initiatief en zouden niet meer anders willen.

 

Herbruikbaar
 

Gezinshuis gezocht heeft inmiddels haar herbruikbaarheid meer dan bewezen. Andere jeugdregio’s rondom regio WBO hebben deze werkwijze inmiddels succesvol overgenomen. Dit kan, omdat Gezinshuis gezocht een duidelijk, maar ook makkelijk uit te breiden werkwijze heeft ontwikkeld. 
Verwijzers kunnen elke werkdag in de ochtend contact opnemen met het coördinatiepunt en in de middag worden ze verwezen naar de website waar ze een terugbelverzoek kunnen achterlaten. We zijn hiermee zeer toegankelijk. Het uitgangspunt is dat jeugdige zo dicht mogelijk bij het eigen netwerk een passende woonplek vinden, waardoor contact met het eigen netwerk (familie, vrienden, school, hobby’s/sporten) zo normaal mogelijk kan doorgaan. Passende anonieme profielen worden aan het gecontracteerde aanbod voorgelegd en bij interesse gaat het eigen matchingstraject van het gecontracteerde aanbod lopen. Dat zorgt ervoor dat aanbieders hun eigen matchingstraject kunnen blijven hanteren. Op dat moment wordt pas het dossier, en dus ook pas de naam, van de jeugdige gedeeld door de verwijzer (AVG). Dossiers van jeugdige worden niet onnodig met aanbieders gedeeld. 
Om het halfjaar wordt er (gezamenlijk en individueel) geëvalueerd met verwijzers en het gecontracteerde aanbod om hiaten te bespreken en ervaringen te delen. Er is een klachtenprocedure die terug te vinden is op de website, maar daar is tot op heden geen gebruik van gemaakt. De ervaringen zijn positief. 
Op dit moment wordt deze casus al hergebruikt in de jeugdzorgregio WBW en HvB en zijn er meer jeugdzorgregio’s geïnteresseerd. Dit zorgt er ook voor dat er bovenregionaal samengewerkt wordt binnen deze jeugdzorgregio’s en tevens met Zeeland. Mocht er geen passende woonplek gevonden worden in de eigen jeugdzorgregio is er een mogelijkheid om bovenregionaal verder te zoeken. Het principe is herbruikbaar en toepasbaar en dezelfde bemiddeling wordt ingezet. Ook is het waardevol dat er meerdere jeugdzorgregio’s aansluiten omdat jeugdige die woonachtig zijn op een jeugdzorggrens op deze manier meer kans maken op een passende woonplek binnen een gepaste afstand van het netwerk. Begin dit jaar zijn we geïnterviewd door ketenbureau I-Sociaal Domein, waarin nogmaals het belang, de waarde en het succes wordt toegelicht.
 

Winnen
 

De kracht zit in eenvoud. Complexe vraagstukken en belangen komen samen in het bemiddelingspunt . Het houdt zicht op ieders belang, zorgt voor werkverlaging en zorgt voor verheldering in complexe materie, zoals wachtlijsten, doorstroomproblematiek etc., waardoor jeugdzorgregio’s dit kunnen verwerken in hun ontwikkelings- beleidsdoelstellingen. Maar de belangrijkste reden is dat de jeugdige met zijn ontwikkeling/hulpvraag ten alle tijden voorop blijft staan, waardoor de jeugdige de optimale kansen krijgt om te ontwikkelen.

Dit praktijkvoorbeeld was een van de finalisten in de categorie Inclusieve samenleving-Bestaanszekerheid voor de #GemeenteDelers 2024.
 

Gerelateerde links