Met de komst van de Omgevingswet gaat de Nederlandse overheid een stap verder in het bundelen, vereenvoudigen en moderniseren van de regels voor milieu en ruimtelijke projecten. Het Register Externe Veiligheidsrisico's (REV) is een van de systemen die hieraan bijdragen. Het REV vervangt het oude Register Risicosituaties Gevaarlijke Stoffen (RRGS). In dit artikel gaan we dieper in op de vraag wat het REV is. Wat betekent het voor gemeenten? En wat levert het nieuwe register eigenlijk op? 
 

Het REV is een centrale database waarin alle milieubelastende activiteiten met een extern veiligheidsrisico worden bijgehouden. Denk hierbij aan de risico's rondom de opslag, het transport en het gebruik van gevaarlijke stoffen. Naast de risico’s bevat het REV ook informatie over de kwetsbaarheid van gebouwen en locaties. Het register wordt gevuld met gegevens van bronhouders zoals gemeenten, omgevingsdiensten, buisleiding-exploitanten en de Rijksoverheid. Daar komt informatie uit de leefomgeving immers vandaan.

 
Met het REV wordt informatie rondom externe veiligheidsrisico’s voortaan op één plek verzameld. Hierdoor wordt het makkelijker om de kwaliteit van de data te verbeteren en is de data beter toegankelijk voor iedereen. Burgers kunnen via de kaarten van de Atlas leefomgeving opzoeken welke bedrijven en activiteiten in hun omgeving risico's met zich meebrengen. Bedrijven die willen uitbreiden kunnen zich sneller een beeld vormen van de mogelijkheden. Professionals van een gemeente of omgevingsdienst passen deze informatie toe om de leefomgeving veilig in te richten.
 
Om de leefomgeving op een afgewogen wijze verder in te richten willen we betrouwbare en actuele data bieden over externe veiligheid. Het oude systeem (RRGS) was end of life en voldoet niet aan de voorwaarden van de Omgevingswet. Een nieuw register is nodig om met actuele data nieuwe ontwikkelingen goed te kunnen inpassen. Het is een uitdaging voor de mensen en processen in de vergunningverlening en in de ruimtelijke ordening om alles rondom externe veiligheid en de Omgevingswet tijdig in te regelen. Die mensen willen we helpen door zichtbaar te maken hoe het zit met zaken zoals kwetsbare objecten, buisleidingen en het basisnet. Met de overgang naar het nieuwe systeem ontwikkelen we een zo actueel mogelijke dataset waarmee gemeenten en omgevingsdiensten voorbereid zijn op de toekomst. 

Formeel treedt het Register Externe Veiligheidsrisico’s (REV) in werking bij inwerkingtreding van de Omgevingswet. In de praktijk is het REV al sinds 1 januari 2023 het register waarin het Rijk gegevens met betrekking tot externe veiligheidsrisico’s verzamelt en ontsluit. Het register biedt gemeenten waardevolle ondersteuning bij het nemen van beslissingen met betrekking tot ruimtelijke ordening en vergunningverlening voor een veilige en leefbare omgeving voor de inwoners.

De presentatie van de REV-data vindt plaats in de Atlas Leefomgeving. Met de kaarten tonen we waar externe risico’s van toepassing zijn. Bij deze activiteiten horen vaak risicocontouren en aandachtsgebieden. Door deze contouren weer te geven, is het direct zichtbaar met welke mogelijke gevaren in het gebied rekening gehouden moet worden. Dit helpt bij de afweging om bepaalde activiteiten wel of niet toe te staan. Voor de kaarten hebben we allerlei functies geïntroduceerd die de informatie voor de specialist bruikbaar maken. Bijvoorbeeld een quick-scan waarmee je in een oogopslag ziet wat er speelt in een gebied.

Er wordt nog onderzocht hoe het REV voor vergunningsverleners, planvormers en initiatiefnemers nog beter gemaakt kan worden en welke verbeteringen er mogelijk zijn. Voor de vergunningverleners is de Atlas Leefomgeving al bruikbaar. Verder blijft de signaleringskaart, het instrument dat ze nu gebruiken, bestaan totdat dat in orde is.  

Moeten gemeenten zelf nog aan de slag om data aan te leveren?  
Het REV bevat inmiddels gegevens over de meeste milieubelastende activiteiten die geregistreerd moeten worden. Deze gegevens kwamen tot nu toe vooral vanuit Omgevingsdiensten. De komende tijd zijn categorieën zoals kwetsbare gebouwen en locaties (KGL) en propaantanks aan de beurt. 
Voor KGL’s zijn gemeenten het bevoegd gezag. Daarmee zijn zij ook de wettelijk aangewezen bronhouder. Met het REV team willen we gemeenten hier zo veel mogelijk in ondersteunen. Op dit moment wordt er voor de KGL’s hard gewerkt aan een systeem waarbij deze data grotendeels automatisch wordt klaargezet in het REV en je als gemeente met een druk op een knop de juistheid hiervan kan bevestigen. Binnenkort kunnen gemeenten hierover een brief verwachten met verdere informatie.  

Meer weten over het REV? Ga naar www.registerexterneveiligheid.nl