Met de Omgevingswet zijn de regels voor milieu en ruimtelijke projecten gebundeld, vereenvoudigd en gemoderniseerd. Het Register Externe Veiligheidsrisico's (REV) is een van de systemen die hieraan bijdragen. Gemeenten kunnen hierin gegevens inzien en moeten hiervoor gegevens aanleveren.

Wat is het REV?

Het REV is een centrale database waarin alle milieubelastende activiteiten met een extern veiligheidsrisico worden bijgehouden. Denk aan de risico's rondom opslag, transport en gebruik van gevaarlijke stoffen. Naast de risico’s bevat het REV ook informatie over de kwetsbaarheid van gebouwen en locaties. 

Het REV vervangt (deels) het oude Register Risicosituaties Gevaarlijke Stoffen (RRGS).

Wat betekent het REV voor gemeenten?

Gegevens inzien

Doordat informatie rondom externe veiligheidsrisico’s voortaan op 1 plek wordt verzameld, zijn de data beter toegankelijk voor iedereen. Het register biedt gemeenten waardevolle ondersteuning om beslissingen nemen over ruimtelijke ordening en vergunningverlening die bijdragen aan een veilige en leefbare omgeving voor de inwoners. 

De REV-data worden gepresenteerd in de Atlas Leefomgeving. De kaarten tonen waar externe risico’s bestaan. Bij deze activiteiten horen vaak risicocontouren en aandachtsgebieden. Door deze contouren weer te geven, is direct zichtbaar met welke mogelijke gevaren in het gebied rekening moet worden gehouden. 

Voor de kaarten zijn allerlei functies geïntroduceerd die de informatie voor de specialist bruikbaar maken. Bijvoorbeeld een quickscan die in een oogopslag toont wat er speelt in een gebied. Er wordt nog onderzocht hoe het REV voor vergunningsverleners, planvormers en initiatiefnemers nog verder kan worden verbeterd. Dit zogenoemde Portaal Atlas Veiligheid (PAV) is naar verwachting begin 2025 operationeel.

De VNG is nauw betrokken bij het onderzoek om het REV te verbinden met het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Voor vergunningverleners is de Atlas Leefomgeving al bruikbaar. Verder blijft de signaleringskaart, het instrument dat ze tot nu toe gebruikten, tot 31 december 2024 bestaan.

Gegevens aanleveren 

Het register wordt gevuld met gegevens van bronhouders zoals gemeenten, omgevingsdiensten, buisleidingexploitanten en de rijksoverheid. Het REV bevat inmiddels gegevens over de meeste milieubelastende activiteiten die op grond van de Omgevingswet moeten worden geregistreerd. Deze gegevens kwamen tot nu toe vooral vanuit Omgevingsdiensten. 

Op dit moment wordt gewerkt aan aanvullende verplichte categorieën, zoals Kwetsbare Gebouwen en Locaties (KGL). In de eerste fase ligt de focus op de invoer van gegevens over gebouwen. Voor deze KGL’s zijn gemeenten het bevoegd gezag. Daarmee zijn zij ook de wettelijk aangewezen bronhouder. 

Omdat veel gemeenten voor dit  onderwerp niet een eenduidig aanspreekpunt hebben, adviseren we hiervoor een compact team te vormen. Dit kan bestaan uit een medewerker ruimtelijke ordening/ruimtelijke planning, een medewerker die gaat over externe veiligheid en een medewerker met kennis van datamanagement. Ook kunt u samenwerken met uw Omgevingsdienst.

Samen met het REV-team van IenW ondersteunen we gemeenten hierbij. Voor de KGL’s is bijvoorbeeld een systeem ontwikkeld waarmee deze data grotendeels automatisch zijn klaargezet in het REV. U moet deze als gemeente alleen nog controleren en met een druk op een knop bevestigen dat de gegevens juist zijn. In december 2024 ontvangen gemeenten hiervoor een decentralisatie-uitkering

Meer informatie