Het vorige kabinet heeft vanaf 2021, in ieder geval tot en met 2027, jaarlijks € 150 miljoen extra vrijgemaakt om de gemeentelijke dienstverlening aan inwoners in een kwetsbare positie te versterken. De VNG werkt samen met ketenpartners aan een aantal trajecten om de dienstverlening te versterken

De middelen komen naar aanleiding van de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslagen (POK). In december 2021 hebben we u hierover geïnformeerd. Een deel van de middelen is gereserveerd voor een programma om als gemeenten van elkaar te leren en samen op te trekken om de dienstverlening en uitvoering te versterken (lerende aanpak). Het aantoonbaar maken van de impact van de extra financiering en de lerende aanpak bepalen mede hoe de financiering na 2027 wordt gecontinueerd.

Samen aan de slag met programma's

In een ledenbrief informeert de VNG u over hoe wij de komende periode samen met u aan de slag willen. De precieze uitwerking bepalen we graag samen met u als gemeente. We maken al goed gebruik van bestaande samenwerkingsstructuren en initiatieven zoals de regioteams in het sociaal domein en de kennisnetwerken privacy en gegevensuitwisseling. We versterken deze werkwijze met een aantal trajecten:

  • Focus op uitvoering: gemeentelijke stand van de uitvoering
  • Samenwerkingsplatform sociaal domein
  • Integraal wijkgericht werken
  • Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming
  • Robuuste rechtsbescherming: op weg naar laagdrempelige toegang
  • Kennis- en expertisenetwerk privacy en gegevensdeling: gegevensverwerking bij samenwerking

Meer informatie