Het Jeugd Expertise Netwerk Noord-Nederland (JENN) is een netwerk van én voor professionals. De gemeente Groningen coördineert voor Groningen, Friesland en Drenthe de opdracht om een bovenregionaal netwerk te vormen dat bijdraagt aan de doelstelling ‘Geen kinderen tussen wal en schip: 0 zoekende jeugdigen, ouders en professionals met een vraag naar expertise en passende zorg'. Het Jeugd Expertisenetwerk Noord-Nederland krijgt daar sinds 2020 budget voor.

Eind augustus 2020 is het project Expertisenetwerk Specialistische Jeugdhulp Noord-Nederland van start gegaan.

Het JENN heeft in elk geval de volgende 3 functies:

  • Consultatie en advies
  • Organiseren van hulp bij plaatsing
  • Kennisfunctie (leren en kennisontwikkeling)

Er zijn 3 regionale expertteams (Groningen, Friesland en Drenthe). Uitgangspunt voor het JENN is dat het bovenregionale expertisenetwerk aanvullend is op wat er al in de regio’s is ontwikkeld.

Vanuit het JENN is op dit moment een aantal inhoudelijke (net)werkgroepen actief:

  1. Inzet ervaringsdeskundigheid: Waar en op welke wijze kan ervaringsdeskundigheid het beste worden ingezet?
  2. Altijd gedeelde en verklarende analyse: Hoe kan bereikt worden dat er altijd een gedeelde en verklarende analyse is?
  3. Kleinschalige Woonvoorzieningen: Zicht krijgen op de kleinschalige woonvoorzieningen en de matching tussen vraag en aanbod opdat voor jongeren met meervoudige complexe problematiek duurzaam wonen wordt gerealiseerd.
  4. Casuïstiek: Taak van netwerk is het oplossen en leren van casuïstiek. ‘Onopgeloste’ casuïstiek vanuit de regio’s (3 expertteams) bespreken, zo mogelijk oplossen en van leren.