Nieuws
Bij de 'Wisselstage!', georganiseerd door het Ketenbureau i-Sociaal Domein en The Curious Network, loopt u 1 dag stage bij een zorgaanbieder/gemeente naar keuze. Het doel is wederzijds begrip, korte lijnen en een goede samenwerking die uiteindelijk leidt tot betere hulp en ondersteuning.
Op 1 juli is het Besluit aanwijzing Halt-feiten in werking getreden. Met dit nieuwe besluit zijn de feiten waarvoor jongeren voor een Halt-afdoening in aanmerking kunnen komen geactualiseerd en in lijn gebracht met de huidige praktijk.
De jeugdzorg staat voor complexe uitdagingen. Hoe kunnen we grip krijgen op de diversiteit van diensten en producten in deze sector? Een innovatieve ketenanalyse techniek, gebaseerd op machine learning, moet hiervoor zorgen en de kwaliteit en efficiëntie van de jeugdzorg verbeteren.
De Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) reële prijzen Jeugdwet helpt gemeenten en aanbieders om bij het opstellen van een contract tot een reële prijs te komen. De AMvB bepaalt de kostprijselementen die gemeenten minimaal moeten betrekken bij het bepalen van hun prijs.
Met het rijk (ministeries van VWS, OCW en JenV) en Jeugdzorg Nederland heeft de VNG op 19 juni bestuurlijke afspraken gemaakt over de transformatie van de gesloten jeugdhulp. Hiermee zetten we een belangrijke volgende stap in de ambitie om geen kinderen meer in de gesloten jeugdhulp te plaatsen.
Het programma Verbinden Schuldendomein ontwikkelt actiekaarten rond life events met o.a. links naar voorlichtingsmaterialen en praktijkvoorbeelden. De kaarten ondersteunen gemeenten om nog actiever aan de slag te gaan met preventie. De eerste kaarten ‘Ik word 18’ en ‘Wij gaan uit elkaar’ zijn nu beschikbaar.
Door het nieuwe woonplaatsbeginsel krijgen gemeenten mogelijk te maken met niet-beoogde bekostiging van jeugdhulp met verblijf. De specifieke uitkering niet-beoogde jeugdzorgkosten heeft als doel gemeenten te compenseren voor deze kosten. Vraag de uitkering aan tussen 1 mei 09.00 uur en 31 juli 12.00 uur.
De nieuwe leidraad 'Werken aan veiligheid' geeft gemeenten handvatten voor de hulp, ondersteuning en bescherming aan inwoners die te maken hebben met onveiligheid in afhankelijkheidsrelaties of ontwikkelingsbedreiging van minderjarigen. De leidraad vervangt het 'Kwaliteitskader werken aan veiligheid'.
Om de jeugdzorg te verbeteren en financieel houdbaar te houden, hebben de betrokken partijen in de Hervormingsagenda Jeugd een uitgebreid pakket afspraken gemaakt voor de periode van 2023 tot 2028. Met 42 startfoto's en een metarapportage krijgen we een beeld van de voortgang van de Hervormingsagenda.