Nieuws
De Tweede Kamercommissie VWS behandelt volgende week de begroting voor 2025. Met het oog hierop stuurde de VNG de Kamer een position paper met ons standpunt op het thema Gezond Leven. De ambities zijn groot, om deze waar te maken vraagt dat wel om een gezonde balans tussen de taken en middelen van gemeenten.
Update 17 oktober 2024: Op 2 oktober 2024 heeft de VNG het indexatiepercentage voor 2025 gecorrigeerd naar 4,96% voor de Jeugdwet en Wmo. Helaas is er in die berekening een fout gemaakt. Dit heeft geleid tot een onjuiste correctie . Het correcte OVA-percentage 2025 is 4,91%.
De standaarden zijn akkoord bevonden door de Stuurgroep i-Sociaal Domein. In de komende maanden bespreken verschillende commissies van de VNG de standaarden, met als doel een besluit tijdens de ALV van de VNG in november 2024. Het advies is om de contractstandaarden algemeen verbindend te verklaren.
Het VNG-bestuur trekt zich per direct terug uit eerder gemaakte bestuurlijke afspraken over het terugdringen van de instroom in de Wlz Ggz. Aanleiding is het besluit van het rijk om gemeenten in 2025 opnieuw niet volgens de normale systematiek in het gemeentefonds te compenseren voor volumegroei.
De CRvB deed op 3 juli 2 uitspraken over het begrip 'algemeen gebruikelijke voorziening' in de Wmo en het criterium of de voorziening financieel kan worden gedragen door inwoners met een inkomen op minimumniveau. Het gaat in beide zaken over een afwijzing van een aanvraag voor een elektrische fiets.
De VNG had op 3 juli een bestuurlijk overleg Wmo met de Directie Maatschappelijke Ondersteuning (DMO) van het ministerie van VWS. Aan de orde kwam een groot aantal uiteenlopende onderwerpen, veelal financieel van aard.
Voor mensen met dementie of bij wie een vermoeden is van beginnende dementie en die nog thuis wonen, wordt een uitgebreide vorm van casemanagement vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dit schrijft Zorginstituut Nederland in een brief aan zorgverleners, cliëntenvertegenwoordigers en ZN.
De VNG had 20 maart een bestuurlijk overleg Wmo met staatssecretaris Maarten van Ooijen. Aan de orde kwamen onder meer de inkomensafhankelijke eigen bijdrageregeling, resultaatgericht beschikken, de meerkosten als gevolg van het scheiden van wonen en zorg en volume-indexatie in de uitkering Beschermd Wonen.
De CRvB deed onlangs uitspraak in 3 Wmo-zaken bij 2 gemeenten over het meewegen van (financiële) draagkracht bij de toegang tot huishoudelijke hulp. De Raad is van oordeel dat de Wmo geen ruimte biedt om rekening te houden met de financiële mogelijkheden van betrokkenen om voorzieningen zelf te bekostigen.
De internetconsultatie voor het wetsvoorstel tot afschaffing van het abonnementstarief in de Wmo 2015 is op 19 december gestart. De consultatie loopt tot en met woensdag 7 februari. Gemeenten die een reactie plaatsen, vragen we deze ook naar de VNG te sturen.