De VNG gaat samen met gemeenten in 2025, met subsidie vanuit het ministerie van BZK, innovatieve initiatieven doorontwikkelen en opschalen, en experimenteren met verdere implementatie. Als eerste initiatief is gekozen voor de opschaling van de virtuele assistent.
Virtuele assistent
Steeds meer gemeenten maken gebruik van een virtuele assistent. Inwoners lijken hun weg ernaar te vinden, maar ook medewerkers biedt dit waardevolle ondersteuning. De virtuele assistenten van Montferland AI (Mai), Gem en de Friese Aanpak zijn vergelijkbare initiatieven om de dienstverlening op peil te houden in tijden van arbeidsmarktkrapte.
Innovatie in tijden van arbeidsmarktkrapte
Gemeenten staan voor grote maatschappelijke uitdagingen: de combinatie van financiële krapte en een steeds complexere arbeidsmarkt maakt innovatieve en toekomstbestendige oplossingen noodzakelijk. Kunstmatige intelligentie (AI) biedt gemeenten concrete kansen om hun dienstverlening efficiënter en effectiever te organiseren. Hoewel niemand precies weet hoe AI zich op lange termijn zal ontwikkelen, laten lopende initiatieven al zien dat virtuele assistenten werken en een essentiële rol kunnen spelen in het borgen van gemeentelijke dienstverlening. De VNG ondersteunt gemeenten en werkt samen aan een gezamenlijke en schaalbare aanpak bij bewezen initiatieven.
Subsidie
In 2025 zullen enkele voorbeeldinitiatieven bij gemeenten worden opgeschaald die bijdragen aan dienstverlening en innovatie in tijden van arbeidsmarktkrapte, dankzij een aanvullende subsidie vanuit BZK. Deze aanvullende middelen geven een impuls aan het experimenteren en ervaringen opdoen met het opschalen van voorbeeldinitiatieven. Hierbij wordt de aanpak en methode van VNG GROEI toegepast, dat samenwerkende gemeenten onder andere ondersteunt bij opschaling, community building en communicatie.
Opschaling virtuele assistent
In Nederland werken enkele koplopergemeenten aan innovatieve AI-oplossingen die aansluiten op de behoeften van gemeenten. De virtuele assistenten van Montferland AI (Mai), Gem en de Friese Aanpak zijn bekende voorbeelden. Deze initiatieven kennen hun eigen kracht en toepassingsgebieden, maar hebben een gemeenschappelijk doel: gemeenten duurzaam helpen in hun dienstverlening met AI.
Samenwerking initiatieven stimuleren
De VNG en gemeente Montferland nemen het initiatief om de samenwerking tussen deze initiatieven te stimuleren en daarmee te voorkomen dat gemeenten afzonderlijk dit soort AI-toepassingen ontwikkelen. Zo kan een krachtige en uniforme basis ontstaan waarin AI-oplossingen met elkaar zijn verbonden en gemeenten optimaal kunnen profiteren van schaalvoordelen. Het doel van dit opschalingsinitiatief: 20 replicerende (profijt)gemeenten die eind 2025 de herbruikbare ‘bouwblokken’ van de virtuele assistent gebruiken.
Meer informatie
Interesse om de virtuele assistent ook zelf te gebruiken binnen uw gemeente? Neem dan contact op via innovatie@vng.nl. Via de pagina’s van VNG GROEI en de Pilots Uitvoeringskracht en Arbeidsmarktkrapte houden we u op de hoogte en kunt u de pilotontwikkelingen op de voet volgen.