Vanaf 1 oktober moeten provincies de plannen bij elkaar gaan brengen voor de ruimtelijke inpassing van opgaven zoals de energietransitie, woningbouw en transitie in het landelijk gebied. Dit moet gebiedsgericht gebeuren. De VNG, IPO en UvW werken daarom samen aan een handreiking met succesfactoren hiervoor.

De handreiking wordt onderdeel van het startpakket dat provincies ontvangen van het rijk. 

Gesprekken over samenhang en conflicten

In opdracht van de koepelorganisaties zijn in 3 gebieden gesprekken gevoerd over de samenhang en conflicten tussen ruimtelijke opgaven, de samenwerking tussen overheden en de instrumenten om te sturen op ambities. 

Door te werken met illustraties is inzichtelijk geworden dat er veel conflicterende ruimteclaims zijn. Ook werd duidelijk dat de regio een belangrijk schaalniveau is om hierin integrale afwegingen en keuzes te maken. Dit is nu soms nog lastig doordat instrumenten en budgetten sectoraal worden ingestoken en gemeenten en provincies te maken hebben met verschillende departementen. Hier liggen kansen om te kijken waar slimme combinaties gemaakt kunnen worden zodat het rijk vanuit 1 vertegenwoordiging in de regio aanwezig is.

Belangrijkste aanbevelingen

De verkenning leverde de volgende aanbevelingen op:

  • Zoek gezamenlijk hoe regionale samenwerking slim en efficiënt kan worden georganiseerd, bijvoorbeeld door koppelingen te maken of bestaande overlegtafels uit te breiden.
  • Doe binnen de regionale samenwerkingsverbanden recht aan de verwevenheid van opgaven tussen stad en landelijk gebied. Een gezamenlijke feitenbasis en regionale kaartbeelden kunnen hierbij helpen, investeer daarom in kennis als instrument.
  • Besteed voldoende aandacht aan informele netwerken binnen de regio.
  • Zoek naar de juiste rollen van alle betrokken partijen en wees helder wanneer u vanuit welke rol acteert: sturend of faciliterend etcetera. 

Meer informatie