In de tweede aflevering van onze podcastserie over gedragsbeïnvloeding in het sociaal domein spreken we met Gertrude Slag, Adviseur gedragswetenschap gemeente Rotterdam. Zij neemt ons mee in het ‘inspireren van het doenvermogen’ om naleving te bevorderen. 

Volgens Gertrude is het belangrijk om te beseffen dat het bij gedragsbeïnvloeding altijd gaat om dingen die mensen dóen. Het gaat niet om wat mensen vinden of voelen of om draagvlak. Het gaat er uiteindelijk om: ‘Doet iemand het wel of doet iemand het niet?’

Kijk je vanuit gedragsperspectief naar een brief die je als gemeente aan inwoners stuurt, dan kijk je niet alleen of mensen de brief begrijpen, maar ook of ze daarna in actie komen.

Wilt u na deze podcast meer weten en meepraten over gedragsbeïnvloeding? Dan kunt u zich aanmelden voor de workshop ‘Naleving door inzet van gedragsinterventies’ tijdens het congres ‘Naleving doet ertoe’ van 10 oktober a.s. Hierin laten Gertrude Slag en Petra Jagt, adviseur VNG Naleving, u op een interactieve en levendige wijze ‘voelen’ hoe gedragsinterventies werken. 

Meer informatie