Wat is er nodig op het vlak van regelgeving om de transities bijvoorbeeld op het vlak van verduurzaming, energie en circulaire economie een impuls te geven? We spraken erover met experts bij de VNG, OmgevingsdienstNL en Circularities, een organisatie op het gebied van circulariteit.

Verkenning van regeldruk als gevolg van transities

De gesprekken stonden in het teken van een verkenning van regeldruk als gevolg van de transities door het VNG-programma Dienstverlening en betere regelgeving. Dit programma richt zich onder meer op de vermindering van de beleving van regeldruk bij gemeenten en ondernemers. Lees het artikel: Een blik op de relatie tussen regeldruk en transities, hieronder volgt een korte samenvatting.

Actuele, begrijpelijke, logische en uitlegbare regels

De regeldruk verschilt per transitie, zo blijkt. En er blijkt ook behoefte aan regels om innovaties een impuls te geven. Als regels innovatie belemmeren vraag dat om een aanpassing. Voor ondernemers en gemeenten is het van belang dat regels actueel, begrijpelijk, logisch en uitlegbaar zijn.

Goede dienstverlening essentieel 

Ter sprake kwam ook het belang van goede dienstverlening: die is immers essentieel voor de mate waarin regeldruk beleefd wordt. Steeds meer gemeenten kiezen voor het inrichten van een ondernemersloket.

Meer verantwoordelijkheid voor ondernemers

De dienstverlening is ook te verbeteren door verantwoordelijkheden te leggen waar zij thuishoren. De sanering van vervuilde grond bijvoorbeeld ligt nu veelal op het bordje van de gemeente. Ondernemers zouden meer verantwoordelijkheid kunnen nemen waarbij het rijk regels stelt die meer inspanning vragen van de ondernemer. Dat ontlast de gemeente: capaciteit kan dan voor andere taken worden ingezet.