De aanvullende specifieke uitkering voor het financieren van de onderwijsroute (Wi2021) in 2022 is nader uitgewerkt. Zo is bepaald dat de middelen besteed mogen worden aan de inkoop van de onderwijsroute én aan voorzieningen voor de doelgroep totdat zij kunnen instromen in de onderwijsroute.

Gemeenten ontvangen een voorschot op basis van het aantal inwoners. Bij de definitieve afrekening vindt een herverdeling van de middelen plaats.

Bestuurlijke afspraken

Eind 2021 zijn bestuurlijke afspraken gemaakt over incidenteel extra budget voor de instroom in de onderwijsroute in 2022. Afgesproken is om de beschikbare €24 miljoen uit te keren via de centrumgemeenten van arbeidsmarktregio’s, om zo regionale samenwerking te stimuleren.

Bij de uitwerking van deze afspraak is – omwille van uitvoerbaarheid, administratieve lasten en (financiële en juridische) haalbaarheid – besloten dat SZW de middelen toch direct gaat beschikken aan de individuele gemeenten. Centrumgemeenten zullen in de praktijk vaak wel een rol spelen in het realiseren van het regionale aanbod, maar zij krijgen geen extra financiële of juridische verantwoordelijkheid.

Inhoud regeling

Hieronder volgt beknopte informatie over de inhoud van de regeling. Voor meer informatie verwijzen wij naar de volledige tekst, die te vinden is als bijlage bij dit bericht. Het betreft een concept; over details rondom de verantwoording is SZW nog in overleg met de ministeries van BZK en Financiën. 

Omdat de aanvullende middelen uitsluitend gericht zijn op de onderwijsroute en er geen vast bedrag beschikbaar wordt gesteld per inburgeraar (in tegenstelling tot de €10.000 in de reguliere SPUK), is een aparte SPUK noodzakelijk. Er wordt qua bestedingseisen en verantwoording wel zoveel mogelijk aansluiting gezocht bij de reguliere SPUK inburgering.

  • Het ministerie van SZW beschikt de extra middelen aan individuele gemeenten. Het gaat om €15 miljoen in 2022 en €9 miljoen in 2023.
  • De middelen mogen besteed worden aan de inkoop van de onderwijsroute én aan voorzieningen voor de doelgroep totdat zij kunnen instromen in de onderwijsroute.
  • Gemeenten ontvangen een voorschot op basis van het aantal inwoners, in lijn met de reguliere SPUK. Onderaan dit bericht vindt u de bedragen die elke gemeente o.b.v. deze verdeelsleutel als voorschot ontvangt.
  • Bij de definitieve afrekening vindt een herverdeling van de middelen plaats. Daarbij wordt gekeken naar het aantal asielstatushouders in de onderwijsroute dat aan het einde van het jaar in elke gemeente woonachtig is. Met deze herverdeling trachten we recht te doen aan de mogelijkheid dat sommige gemeenten relatief veel kandidaten voor de onderwijsroute zullen huisvesten en andere relatief weinig. Van belang is dat het totaal beschikbare budget is gemaximeerd op €24 miljoen: als het totaal aantal inburgeraars stijgt, of als meer inburgeraars de onderwijsroute gaan volgen dan verwacht (25%), blijft het totale budget dat voor de aanvullende SPUK beschikbaar is gesteld gelijk.

Structurele oplossing voor 2023 en verder

Momenteel zijn er alleen voor de instroom in 2022 aanvullende middelen beschikbaar. We hopen op korte termijn afspraken te maken met het ministerie van SZW over passende financiering voor 2023 en verder.

Meer informatie

Loopt uw gemeente of regio van gemeenten ergens tegenaan waarbij de huidige ondersteuning voor de Wi2021 geen oplossing biedt? Vraag dan maatwerkondersteuning aan bij de VNG.