Binnen het programma Zicht op Nederland (ZoN) werken we als overheden in het Beraad voor Geo-informatie samen aan een toekomst waarin burgers, bedrijven en overheden de schaarse ruimte in Nederland beter beschermen en benutten. Dankzij betrouwbare en breed beschikbare ruimtelijke informatie.
ZoN is een meerjarenvisie
ZoN zelf is geen programma. Het is een meerjarenvisie die richting geeft aan de ambitie van de overheid om tot een samenhangend beeld van de fysieke leefomgeving te komen. Deze visie wordt via 2 programma’s gerealiseerd:
Programma Datafundament
Dit programma werkt aan een fundamentele transformatie van losse basisregistraties naar een organisatie-overstijgend, multifunctioneel gegevenslandschap. Dat doen ze samen met partners van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Omtwikkeling (VRO), gebruikers en experts van verschillende organisaties.
Programma Digitale Tweelingen
Het programma Digitale Tweeling werkt stapsgewijs aan een landelijk netwerk van lokale digitale tweelingen voor de maatschappelijke opgaven. Het is op waarde gestuurd, zodat iedereen elkaars data, rekenmodellen en visualisaties kan gebruiken. Doel van het programma is het versnellen van de ontwikkeling van een netwerk van lokale digitale tweelingen. Dit wordt samen met overheden, bedrijven en kennisinstellingen gedaan.
Opdrachtgever
De opdrachtgever van Zicht op Nederland (ZoN) is het Beraad voor Geo-informatie, dat de minister van VRO adviseert over strategische onderwerpen van de geo-informatie in de publieke sector.
Aan het Beraad nemen de volgende partijen deel:
- Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening
- Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
- Ministerie van Infrastructuur en Wat er staat
- Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
- Ministerie van Defensie
- Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
- Rijkswaterstaat (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat)
- Rijksdienst voor Volksgezondheid en Milieu (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport)
- VNG
- Unie van Waterschappen
- Interprovinciaal Overleg
- TNO
- Kadaster
- Geonovum
- Netherlands Space Office
- Centraal Bureau voor de Statistiek
Rol VNG
De relatie tussen ZoN en het DSO wordt gelegd op architectuurniveau. Architecten van het DSO leveren inbreng, met als doel ervoor te zorgen dat de architecturen van de stelsels op elkaar afgestemd blijven. DSO is een stelsel dat in productie is, daarom is de DSO-architectuur een voorbeeld voor de andere stelsels.
Meer informatie over ZoN
U vindt meer informatie over ZoN en de programma’s uit de visie op: