Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) is een programma van de stichting digiGO. DigiGO is het platform voor digitaal samenwerken in de gebouwde omgeving. Het is een netwerk van, voor en door professionals in de ontwerp-, bouw- en technieksector (OBT-sector).
Programmadoel
Het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) biedt een set van uniforme afspraken (het Afsprakenstelsel), die zorgt voor veilige, betrouwbare en gecontroleerde toegang tot data in de ontwerp-, bouw- & technieksector. Het programma heeft geleid tot versie 1.1 van het Afsprakenstelsel DSGO. Het programma is in 2021 gestart en is in juni 2024 geëindigd en heeft vorm gekregen in 5 projecten.
Resultaten van het DSGO
Het DSGO draagt bij aan 6 belangrijke vraagstukken:
- Efficiëntere bouwlogistiek
- Efficiëntere werkzaamheden bouwplaats en werkplaats
- Efficiënter hergebruik bouwmateriaal en duurzamere bouw
- Beter inzicht in gebruikte materialen en bouwkwaliteit van bestaande bouwwerken
- Beter assetmanagement en dichterbij brengen van voorspelbaar onderhoud
- Verhoging productiviteit in samenwerking bevoegd gezag, opdrachtgevers en opdrachtnemers
DigiDeals
Dankzij het programma kunnen digiDeals worden uitgevoerd. Dat zijn concrete digitaliseringsprojecten waarmee praktijkgerichte oplossingen gezocht worden voor de maatschappelijke opgaven zoals die beschreven zijn in het digiAkkoord 2030. DigiDeals versnellende digitalisering in de OBT-sector.
DigiDeals zijn geen onderdeel van het programma DSGO en lopen gewoon door. Als u een idee rond digitalisering in de OBT-sector hebt dat aansluit bij de maatschappelijke bouwopgaven uit het digiAkkoord 2030 of bij één van de actielijnen waaronder de digiDeals vallen, dan kunt u zich aanmelden voor een digiDeal.
Rol VNG in DSGO
Op 16 oktober 2024 is het Bestuursakkoord Digitale Gebouwde Omgeving 2027 getekend door 39 partijen, waaronder de VNG. In dit bestuursakkoord verplichten de ondertekenaars zich om mee te werken aan een aantal van de in het akkoord genoemde 21 beleidsmaatregelen. Voor het realiseren van die beleidsmaatregelen worden digiDeals afgesloten.
De VNG werkt mee aan de volgende 5 beleidsmaatregelen:
- Beleidsmaatregel 5: Data Gebouw-Installatieregister digitaal voeden en ontsluiten op basis van het DSGO
- Beleidsmaatregel 8: Uniforme uitwisseling WKB informatie via DSGO-DSO koppeling
- Beleidsmaatregel 9: Datagedreven integrale gebiedsontwikkeling o.b.v. DSGO datadiensten
- Beleidsmaatregel 13: Vergunningsaanvragen aanbieden en verwerken op basis van BIM-modellen
- Beleidsmaatregel 20: Referentiearchitectuur uitwerken voor woninginformatiemodel en gebouwpaspoort
Relatie DSGO-DSO
Relaties tussen DSO en DSGO liggen vooral bij de beleidsmaatregelen 8 en 13 (nummers 2 en 4 in de opsomming). VNG is de trekker van beleidsmaatregel 13 uit het Bestuursakkoord ’27. Dat houdt in dat VNG het initiatief neemt om de resultaten van de beleidsmaatregel te realiseren binnen de 3-jaars periode. Daarnaast voert VNG net als de andere deelnemers, activiteiten uit. Bij beleidsmaatregel 8 is VNG deelnemer.
DSO is begin 2025 gestart met het zichtbaar maken in het Omgevingsloket van de verleende omgevingsvergunningen als onderdeel van de digitalisering van de omgevingsvergunning. Dit vormt ook een kans om samen een digiDeal uit te gaan voeren.
Verder is in het DSO ervaring opgedaan met werken onder architectuur, de ontwikkeling van standaarden en het tonen van informatie op de kaart. DSGO kan van deze kennis en ervaring profiteren.
Opdrachtgever
De Bouwdigitaliseringsraad is de opdrachtgever van de stichting digiGO. In de Bouwdigitaliseringsraad (BDR) werken Rijksoverheid (ministerie van VRO), grote opdrachtgevers en gebruikers, bouwers, technici, toeleveranciers en kennisinstellingen samen. Ook VNG is vertegenwoordigd in de BDR. Samen werken alle partijen aan de transitie naar bouwen met BIM (Bouwwerk Informatie Management) en versnelling van de digitalisering van de gebouwde omgeving.