Na beëindiging van het Interbestuurlijk programma versterking VTH (IBP VTH) heet de voortzetting ervan: Digitaal VTH-Stelsel Milieu (DVTHS Milieu). Het programma bestond uit 6 pijlers en is 30 september 2024 beëindigd.
Een aantal belangrijke resultaten uit het IBP VTH is geborgd bij de Omgevingsdienst NL. Informatievoorziening, pijler 3 van het programma, wordt voortgezet als ‘DVTHS Milieu’.
Programmadoel DVTHS Milieu
DVTHS Milieu heeft als doel de omgevingsvergunning te digitaliseren. In eerste instantie richt het programma zich op het digitaliseren van de omgevingsvergunning voor milieubelastende activiteiten. Het programmaplan/ plan van aanpak moet 1 mei 2025 klaar zijn. Het plan is om te starten met de beschikking op de vergunningaanvraag, zodat de vergunde situatie zichtbaar is in het Omgevingsloket. Bedenk daarbij dat niet alle vergunningen digitaal beschikbaar zijn. Bovendien zijn vergunningen alleen als pdf-document in digitale vorm beschikbaar. Wie (vergunninghouder) doet Wat (welke stof) Waar (locatie) is de drie-eenheid die de basis vormt voor informatie over milieuvergunningen. Voor volledig overzicht moeten ook de meldingen en informatieplichten digitaal aangeleverd worden.
Relatie Digitaal VTH-Stelsel Milieu met DSO
De omgevingsvergunning is een omgevingsdocument in de zin van de Omgevingswet. De aanvraag voor een omgevingsvergunning wordt ingediend via het Omgevingsloket van het DSO. Het proces om op basis van de ingediende aanvraag een vergunning al dan niet te verlenen vindt buiten het DSO plaats. Een verleende vergunning is vervolgens onderdeel van de geldende regelgeving en zou daarom zichtbaar moeten zijn in het omgevingsloket.
DVTHS-Milieu gaat specifiek over milieuvergunningen. Milieuvergunningen worden regelmatig aangepast. Het wijzigen van milieuvergunningen lijkt daarmee procesmatig op wijzigingen van het Omgevingsplan. Met andere woorden: de systematiek van de STOP- en TPOD-standaarden is bruikbaar om milieuvergunningen digitaal actueel te houden.
Voor Toezicht en Handhaving is ook de informatie nodig die via meldingen en informatieplichten wordt aangeleverd. Dit is geen onderdeel van het DSO.
Vanuit VNG biedt het DSO R&D-team ondersteuning aan DVTHS-Milieu bij de ontwikkeling van het conceptueel informatiemodel.
In de portfolioprognose van het DSO is in het eerste kwartaal gestart met het onderwerp 'Omgevingsvergunning zichtbaar in het DSO'. Daarmee moet de actuele vergunde situatie zichtbaar worden in het DSO.
Opdrachtgever
De opdrachtgever van IBP VTH was het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dit ministerie blijft de opdrachtgever voor DVTHS Milieu. Er werkten nog andere partijen mee:
- Interprovinciaal Overleg (IPO)
- De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)
- Ministerie Justitie en Veiligheid (JenV)
- Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK)
- Ministerie Infrastructuur en Waterstaat (I en W)
- Unie van Waterschappen (UvW)
Meer informatie over de situatie na beëindiging van het programma IBP VTH
Een aantal belangrijke resultaten uit het IBP VTH zijn geborgd bij Omgevingsdienst NL. De Kennisinfrastructuur VTH (KIS VTH) is een van die resultaten die door Omgevingsdienst NL verder in uitvoering wordt gebracht.
Website Interbestuurlijk Programma Versterking VTH (IBP VTH)