Waarom aandacht voor integraal beleid voeren?
- Van nieuwkomers in de Nederlandse samenleving verwachten wij – net als van ieder ander – dat zij zo snel mogelijk participeren. Het leren van de Nederlandse taal is daarbij een middel, net als bijvoorbeeld het wegwijs worden in de stad en het leren kennen van de Nederlandse samenleving en systemen.
- Als nieuwe inwoners van een voor hen vreemd land hebben nieuwkomers als groep extra hulp en ondersteuning nodig. Om hen hierbij te helpen treedt per 1 januari 2022 de nieuwe Wet inburgering in werking. Met deze wet komt de regie op het inburgeringsproces bij gemeenten te liggen zodat zij – net als op andere leefgebieden in het sociaal domein – maatwerk kunnen leveren en hulp en ondersteuning minder versnipperd kunnen aanbieden.
- Onder de nieuwe wet zijn gemeenten verantwoordelijk voor het bieden van een kwalitatief goed en samenhangend aanbod dat aansluit bij de capaciteiten en situatie van de inburgeraar. Het doel is om inburgeraars snel en volwaardig mee te laten doen aan de Nederlandse samenleving. Het liefst via betaald werk (de maatschappelijke doelstelling van de wet). Om dit te bereiken is het aanbieden van samenhangend maatwerk over betrokken beleidsdomeinen heen – en daarmee het voeren van integraal beleid – essentieel. Immers, met enkel de focus op het behalen van het inburgeringsdiploma is ‘snel en volwaardig meedoen’ nog niet bereikt. Deze holistische benadering waarbij wordt gewerkt vanuit wat een inburgeraar nodig heeft kan dus ook betekenen dat inburgeringstrajecten er voor inburgeraars niet allemaal hetzelfde uitzien.
- Integraal beleid voeren is niets nieuws voor gemeenten. Gemeenten zetten hier op alle fronten in het sociaal domein al fors op in. Echter:
- in de nieuwe wet liggen concrete kansen om inburgeraars sneller volwaardig te laten meedoen
- met de nieuwe wet komt er een hulpmiddel bij om voor inwoners nog beter samenhangend maatwerk te leveren (de nieuwe wet kan bijdragen aan de doelstellingen van wetten op andere leefgebieden) - Om de kansen die er liggen te verzilveren moeten in het implementatieproces bewuste keuzes worden gemaakt ten aanzien van het voeren van integraal beleid.
Wat verstaan we onder integraal beleid voeren?
Dat ziet u in onderstaand schema. Het schema is opgedeeld in vier rijen en vier kolommen. In de vier rijen zijn vier organisatorische perspectieven over integraal werken uiteengezet: visie, beleid, uitvoering en klant/burger. Bij elk perspectief wordt toegelicht voor welk probleem integraal werken een oplossing is. Vervolgens wordt beschreven wat de meerwaarde is van ‘integraal beleid voeren’ op onderdelen van de Wet inburgering, en van integrale inbedding van de Wet inburgering in het sociaal domein.
(Klik op de afbeelding om hem te vergroten)
- Bekijk ook Twee perspectieven op integraal werken, organisatorisch en vanuit de klant/burger (Movisie.nl)