VNG Magazine nummer 13, 13 september 2024
Tekst: VNG
Stem mee in halve finale Meest Toegankelijke Gemeente
In juni heeft het publiek gemeenten beoordeeld op hun toegankelijkheid. Dat resulteerde in een lijst van tien gemeenten die kans maken op de titel Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland.
Van 1 tot en met 30 september 2024 loopt de tweede stemronde. Uw stem bepaalt mede welke drie gemeenten doorgaan naar de finale. Een vakjury onder leiding van VNG-directeur Leonard Geluk maakt op woensdag 9 oktober bekend wie de titel ‘Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland’ krijgt.
Stem op uw favoriet
De tien gemeenten die het best scoorden zijn: Eersel, Hardenberg, Hengelo, Noordenveld, Oude IJsselstreek, Rotterdam, Sittard-Geleen, Tubbergen, Valkenswaard en Westerkwartier. Welke van deze tien verdient wat u betreft de titel ‘Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland’? Stem op uw favoriet via vng.nl/verkiezing. Daar vindt u ook allerlei achtergrondinformatie over de toegankelijkheid in deze tien gemeenten, zoals het verslag door de Geheime Gasten die er de afgelopen weken op bezoek gingen.
Verenigingsdialoog regionale samenwerking start in september
De Nederlandse gemeenten participeren steeds vaker in uiteenlopende regionale samenwerkingsverbanden. Die samenwerking biedt allerlei voordelen, maar roept ook vragen op. Daarom start de VNG in september een dialoog met en tussen de leden om te komen tot een gezamenlijke visie op dit onderwerp.
1.200 samenwerkingsverbanden
Regionale samenwerking is niet meer weg te denken uit het gemeentelijk landschap. Er zijn op dit moment zo’n 1.200 samenwerkingsverbanden waarin gemeenten participeren.
Inhoudelijk gaat het om een breed palet van taken: van het innen van gemeentelijke belastingen en het ophalen van afval tot de inkoop van jeugdzorg en de aanpak van rampen en crises.
Voordelen maar ook vragen
Regionale samenwerking biedt gemeenten voordelen als efficiency en schaalgrootte, bundeling van expertise en het uitbesteden van niet-kerntaken, maar roept ook vragen op. Wat betekent samenwerking tussen gemeenten voor de positie van een individuele gemeenteraad en daarmee voor de democratische legitimiteit? Ontwikkelen de regio’s zich op deze manier tot een extra bestuurslaag? Wordt het openbaar bestuur niet te complex en wordt de afstand tot de burger niet te groot?
Onderdeel van Verenigingsstrategie 2030
Om een gezamenlijke visie op deze vraagstukken te ontwikkelen, organiseert de VNG vanaf september een dialoog tussen haar leden. Deze dialoog is onderdeel van de Verenigingsstrategie 2030 en neemt de vorm aan van een open en transparant gesprek over de beelden, thema’s, obstakels en oplossingen op het gebied van regionale samenwerking en de rol van de VNG hierin.
Doelgroep van de dialoog
De uitnodigingen voor de dialoog worden eind september door de VNG verzonden aan de doelgroep: raadsleden, burgemeesters, wethouders, gemeentesecretarissen, griffiers en betrokken gemeenteambtenaren. Ook directies van samenwerkingsverbanden en vertegenwoordigers van de verschillende gemeentelijke netwerken ontvangen een uitnodiging: de provinciale VNG-verenigingen, de K80, de P10, de M50, de G40 en de G4.
Opbrengst dialoog wordt vastgelegd in VNG-advies
De opbrengst van de dialoog wordt begin 2025 vastgelegd in een advies van de VNG aan de leden. Dat advies zal ook onderdeel vormen van het visietraject Goed Lokaal Bestuur en wordt tevens geagendeerd in de relevante VNG-commissies. De VNG wordt bij het voeren van deze dialoog ondersteund door de Facilitating Company.
Nadere informatie volgt op vng.nl. Heeft u vragen of opmerkingen over de dialoog, stuur dan een mail naar dialoogregionalesamenwerking@vng.nl.
Meer over de commissies en het vergaderschema: vng.nl/vereniging