Organisatie

VNG, ministerie van BZK, BGNU, Team Bijzondere Uitvaarten, LOB

Publicatie soort

Handreiking

Jaar van uitgifte

2022

Gemeenten kampen met vragen over vluchtelingen uit Oekraïne die in Nederland komen te overlijden. De betrokken medewerkers en vrijwilligers in de gemeentelijke opvang en inwoners die vluchtelingen particulier opvangen zijn vaak op zoek naar duidelijkheid over regels, mogelijkheden, rituelen en gebruiken en hoe het organiseren van een afscheid in z’n werk gaat.

Het Team Bijzondere Uitvaarten van Monuta heeft het ministerie van BZK en de VNG benaderd met het voorstel een projectgroep te formeren die gezamenlijk de informatievoorziening richting gemeenten organiseert. Dat heeft geleid tot deze handreiking en een factsheet (zie onderaan) voor medewerkers en vrijwilligers.

Aan de handreiking en de facstheet hebben meegewerkt: de Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen (BGNU), de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) en Veiligheidsregio Fryslân. De komende periode wordt de handreiking verrijkt met ervaringen uit het land. Monuta zal de handreiking ook beschikbaar stellen in het Oekraïens zodat nabestaanden een beter beeld krijgen hoe in Nederland een uitvaart wordt georganiseerd en hoe zij geholpen kunnen worden.