Sinds de uitbraak van het coronavirus is de Zandvoortse samenleving op diverse manieren
hard getroffen. Al eerder zijn door de gemeente maatregelen genomen om de effecten van
deze crisis zo veel mogelijk te beperken, naast de maatregelen op landelijk en regionaal
niveau. In hoofdstuk 3 van dit herstelplan zijn deze maatregelen opgenomen, zoals die ook
in de Decemberrapportage van de gemeente stonden. De kosten ervan bedragen voor 2020
bijna € 2 miljoen. Maar er is meer nodig om Zandvoort sterk uit de crisis te laten komen en
daarom is dit herstelplan opgesteld.

Jaartal

2021

Gemeente

In het coalitieakkoord 2020-2022 Zandvoort: ‘Samen sterk door de crisis. Morgen mooier dan vandaag’ is het volgende opgenomen over de coronapandemie:
Het coronavirus raakt ons allemaal. Vanaf 15 maart 2020 viel heel Nederland stil om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Naast gevolgen voor de volksgezondheid en de beperkingen in ons dagelijks leven, krijgen we steeds beter zicht op de gevolgen van de crisis voor de langere termijn. Diverse organisaties, instellingen en ondernemingen hebben nu al moeite het hoofd boven water te houden en helaas is het einde nog niet in zicht.

Zandvoort doet  als gemeente al veel om de gevolgen van de coronacrisis te beperken. Zo is in de periode maart-juni 2020 besloten een aantal lokale financiële maatregelen te treffen om ondernemers te ondersteunen. Deze maatregelen zijn genomen boven op de landelijke maatregelen, zoals bijvoorbeeld de regelingen TOZO en NOW. Deze maatregelen zijn bedoeld om het (financiële) leed op korte termijn te verzachten. Maar er is meer nodig om de gevolgen van de crisis zoveel mogelijk te herstellen. Daarom is besloten tot het opstellen van het herstelplan coronacrisis. Dit plan bestaat enerzijds uit maatregelen die erop gericht zijn om de geleden schade als gevolg van de coronacrisis te bestrijden. Anderzijds worden er maatregelen voorgesteld waarbij incidentele investeringen worden gedaan die voor structurele verbetering moeten zorgen.