Wat telt is een instrument voor inwoners, professionals en gemeenten dat gaat over wat telt in het leven van een inwoner: welke leefgebieden zijn voor hem of haar belangrijk? Het instrument maakt verandering van de inwoner op die leefgebieden inzichtelijk. Daarmee helpt Wat telt inwoners en professionals bij het ondersteuningsproces. 

Jaartal

2023

Gemeente

Het instrument Wat telt helpt professionals, mantelzorgers en inwoners om in gesprek na te gaan wat goed en minder goed gaat in het leven van de inwoner op verschillende leefgebieden. Aan de hand daarvan stellen zij samen doelen op. 
Door Wat telt na verloop van tijd opnieuw in te vullen, wordt duidelijk of doelen gehaald worden en of dit resulteert in verandering op die leefgebieden en daarmee verbetering in het leven van de inwoner. Het instrument is zowel te gebruiken in een gesprek met volwassenen als met jongeren.

Aanleiding

Steeds meer gemeenten proberen grip te krijgen op wat zij bereiken in het sociaal domein. Vaak betekent dat: meer registreren en meer meten. Maar tegelijkertijd horen we overal in het land de roep om minder administratieve belasting. De gemeenten Utrecht en Eindhoven en de betrokken uitvoeringsorganisaties Buurtteamorganisatie Sociaal en WIJeindhoven ontwikkelden 'Wat telt', een instrument om de resultaten van hun wijkteams in beeld te krijgen. Naast het fysieke instrument is er nu ook een vrij beschikbare digitale versie.
 

Samen met deze gemeenten en hun uitvoeringsorganisaties ging Movisie op zoek naar het ideale meetinstrument hiervoor: de ‘heilige graal’. Dit nieuwe instrument moest niet alleen behulpzaam zijn voor de uitvoeringsorganisaties en gemeenten, maar ook voor de inwoners en professionals. Het mocht niet voelen als een extra administratieve belasting.

Oftewel, het instrument moest:

  • aansluiten bij de beleving van de inwoner;
  • professionals ondersteunen in hun werk;
  • informatie opleveren waar de uitvoeringsorganisaties en gemeenten van kunnen leren en hen zicht geeft op de resultaten van de wijkteams.

Wat telt voor alle betrokkenen

De gezamenlijke zoektocht begon door inwoners, professionals, uitvoeringsorganisaties en gemeentemedewerkers de vraag te stellen wat voor hen belangrijk is aan een nieuw instrument. Hoe kan een nieuw instrument jou helpen? In een co-creatieve sessie kwamen genoeg raakvlakken naar boven om één instrument te ontwerpen waar alle betrokkenen tevreden mee waren. Tijdens die sessie werd de eerste schets gemaakt voor het nieuwe instrument, dat als naam kreeg: 'Wat telt'.

In een pilot is met dit instrument geëxperimenteerd door een groep professionals in Eindhoven en Utrecht. Daarbij is gekeken naar wat het instrument oplevert voor de bewoner, de professional, de uitvoeringsorganisaties en de gemeente. 'Wat telt' is hier vervolgens op aangepast.

Wat telt fysiek en digitaal

De basis van 'Wat telt' is een bord met verschillende leefgebieden op kaartjes (zie afbeelding). Inwoners en professionals vullen dit tijdens het eerste gesprek samen in. De inwoner geeft met de kaartjes aan welke leefgebieden belangrijk zijn in zijn of haar leven. Kortom, wat telt voor de inwoner? Met fiches geeft de inwoner vervolgens aan hoe goed of slecht het gaat op die leefgebieden. Waar zitten krachten, en waar ervaart de inwoner problemen? Op leefgebieden waar het minder goed gaat kan de inwoner doelen stellen. Dat kan op een invulformulier in blocnotevorm. Ten slotte volgt een vraag over de ervaren kwaliteit van leven. Op deze manier gaat het instrument volledig uit van de beleving van de inwoner, welke problemen hij of zij ervaart en hoe de inwoner die zelf aan wil pakken.

Door 'Wat telt' na verloop van tijd opnieuw in te vullen met de inwoner, wordt vooruitgang of stabilisatie in het leven van de inwoner inzichtelijk gemaakt. Dat werkt niet alleen motiverend voor de inwoner zelf, maar geeft ook inzicht in de problemen die er spelen in een bepaalde wijk of in de gemeente. Het is dan wel essentieel dat de inwoner het instrument meerdere keren invult.

Professionals uit Utrecht en Eindhoven die in de pilot met dit nieuwe instrument werkten zijn er blij mee.

Gerelateerde links