Vandaag presenteren Netwerk Jeugdvriendelijk uit Vlaanderen en Child Friendly Cities Initiative (CFCI) uit Nederland een bundel met voorbeelden voor jeugdvriendelijke buurten. 
Deze voorbeelden komen voort uit een uitwisselingsprogramma waarbij anderhalf jaar lang ideeën zijn uitgewisseld en inspiratie is opgedaan. Hieruit blijkt dat gemeenten, (lokale) samenwerkingspartners en nationale overheden met grote maar ook kleine stappen al veel kunnen doen om ervoor te zorgen dat buurten uitnodigen tot bewegen en ontmoeten. De basis? Participatie van kinderen en jongeren bij de ontwikkeling van beleid en plannen van de gemeente, vanaf de tekentafel tot de uitvoering.

Jaartal

2024

Afzender

Netwerk Jeugdvriendelijk uit Vlaanderen en Child Friendly Cities Initiative (CFCI)

Gemeente

‘Het Vlaamse Netwerk en Nederlandse CFCI sloegen in 2023 de handen ineen om een uitwisseling te organiseren tussen Vlaanderen en Nederland. De Vlaamse en Nederlandse context is op sommige vlakken zeer verschillend, maar juist die verschillen dragen eraan bij om met een andere en frisse  blik naar de eigen situatie te kijken.’ aldus Jolijn De Haene, coördinator van het Vlaamse Netwerk.

Tijdens het uitwisselingsprogramma kwamen onderzoek, beleid en praktijk bij elkaar in workshops, presentaties en veldbezoeken in beide landen. Beleidsmakers en praktijkwerkers bezochten Turnhout, Beringen, Gent, Apeldoorn, Zutphen en Varsselder. 'We hopen dat met de publicatie de geleerde lessen en opgedane kennis nog veel meer vruchtbare grond vindt,' aldus Esther Vreeburg, programmamanager Child Friendly Cities Nederland.

Drie rode draden lopen door alles heen:

  • Jeugdparticipatie is van groot belang: zorg dat kinderen en jongeren tijdig en doorlopend betrokken worden op een betekenisvolle manier. Beleid en beslissingen worden hiermee verrijkt en versterkt.
  • In de tweede plaats kan het verschil gemaakt worden in het proces en de samenwerking. Door bijvoorbeeld datagestuurd en gebiedsgericht te werken, wordt ingespeeld op de noden van de buurt zelf.
  • Maak leefbaarheid en jeugdvriendelijkheid het uitgangspunt. Dat vraagt soms wat moed, maar draagt bij aan prettigere buurten, ook op de langere termijn.
    Dit betekent in de praktijk bijvoorbeeld dat een gemeente bij de inrichting van een wijk aan kinderen en jongeren vraagt wat zij nodig hebben. En ook dat in de aanbesteding niet alleen voorwaarden zijn opgenomen over het aantal parkeerplaatsen dat in de wijk moet komen, maar juist ook over het aantal speel- en chillplekken, het groen en inclusie van alle groepen.