De gemeente Papendrecht wil stap voor stap toewerken naar makkelijk leesbare taal. De producten en diensten worden toegankelijk gemaakt voor mensen die moeite met taal hebben, door tekst te vervangen door tekeningen.

Jaartal
2021
Gemeente
Type
Overig type

Voor het aan inwoners aanbieden van een betere dienstverlening, heeft de gemeente Papendrecht besloten te zorgen voor een toegankelijke website.  Teksten op de website zullen daar voortdurend op gecontroleerd en aangepast worden. Ook zijn er tekeningen beschikbaar die snel duidelijk maken hoe je een aanvraag kunt doen voor een product of melding van iets wat niet in orde is.

Een reisdocument of visvergunning aanvragen, melding openbare ruimte, aangeven van een gevonden of verloren voorwerp of uw verhuizing aangeven. Het zijn maar een paar voorbeelden van producten die op de website staan in duidelijke taal en met tekeningen. Binnenkort ook tekeningen bij brieven over werken aan de weg of aan het riool. De volgende stap is - waar dat kan - links in de tekening toe te voegen om gelijk een aanvraag te doen. 

In de regio wordt het initiatief positief ontvangen, ook door bijvoorbeeld een partner als de Stichting Lezen en Schrijven. Doel is simpelweg dat de informatie voor iedereen beschikbaar, toegankelijk en te begrijpen is. 

Dit praktijkvoorbeeld was een van de inzendingen voor de GemeenteDelers2022.