Veel gemeenten zijn afhankelijk van de roadmap en bijbehorende kostenplaatje van digitale innovaties bij hun leveranciers.
Het Open Webconcept heeft als doel om weer regie te krijgen op de eigen gemeentelijke digitaliseringsroadmap en het verbeteren van onderlinge marktwerking tussen de verschillende leveranciers die gemeenten ondersteunen bij de digitale dienstverlening. Het Open Webconcept haakt daarom aan op de nieuwe informatiekundige visie van de VNG, de Common Ground.
Deze visie, waarbij alle informatiesystemen zijn gebaseerd op onafhankelijk van elkaar opererende bouwblokken, vormt de basis van de Open Webconcept beweging van gemeenten en marktpartijen. Deze casus is finalist van #GemeenteDelers 2022.

 

Jaartal

2022

Gemeente

Het Open Webconcept is kleinschalig gestart vanuit de praktijk met de realisatie van enkele Open Source bouwblokken waarmee gemeenten super snel en eenvoudig hun webportaal kunnen opzetten en een grote verbeterslag gemaakt kan worden in hun toegankelijke en inclusieve dienstverlening. Het hergebruik van deze bouwblokken door marktpartijen en gemeenten stond daarbij centraal. Eind 2018 is dit bestuurlijk door de gemeenten Buren, Heerenveen, Lansingerland en Súdwest-Fryslân in een intentieverklaring afgesproken. 

Daarna is het niet bij deze intentie gebleven. Inmiddels heeft het aantal gemeenten die gebruik maken van deze Open Webconcept bouwstenen zich jaarlijks verdubbeld en zijn er inmiddels 5 marktpartijen en meer dan 16 gemeenten aangehaakt.

Doordat innovaties in een inclusieve digitale dienstverlening veel eenvoudiger in productie kunnen worden gebracht is het Open Webconcept inmiddels een zeer waardevolle beweging. Veel gemeenten profiteren hier inmiddels al van en samen met de marktpartijen ontwikkelen en beheren ze met elkaar steeds meer bouwblokken. 

Het Open Webconcept ontwikkeld zich nu naar een Open Source Eco Systeem Overheid waarin markt en overheid elkaar versterken bij de bouw en het gemeenschappelijk beheer van Common Ground bouwblokken. 

Dit is uniek in Nederland. Waar de innovatie vaak eindigt bij het hergebruik er van, onderscheid het Open Webconcept zich hier. We focussen ons juist op het hergebruik en gaan zelfs verder. Zo integreren we de resultaten van landelijke innovatieve projecten in onze bouwblokken zodat deze ook eenvoudig HERBRUIKBAAR worden. 

Zo beschikt het Open Portaal Digitale Diensten (Bouwblok OpenPDD) inmiddels over de nieuwste Common Ground ontwikkelingen zoals: 

  • De HaalCentraal API voor ophalen doelgebonden persoonsgegevens, 
  • Zaakgericht Werken standaard ZGW; 
  • NLx outway (VNG standaard communicatie tussen bouwblokken); 
  • Ophalen van IRMA attributen; 
  • Het leveren van inclusieve digitale waardepapieren”. 

Met de bouwblokken OpenPDC en OpenPub bereidt Buren zich  inmiddels voor op toekomstige wettelijke verplichtingen zoals de aansluiting op het Platform Open OverheidsInformatie (PLOOI) en de Europese Single Digital Gateway (SDG) 

Herbruikbaarheid is de focus van alle ontwikkelingen binnen het Open Webconcept. Hiermee valt of staat het succes van de uitrol van een innovatie. Het Open Webconcept heeft hiervoor een unieke aanvliegroute. 

Zo ligt de focus niet op het realiseren van een complexe totaaloplossing maar juist op het ontwikkelen van kleine bouwstenen die onafhankelijk van elkaar door verschillende gemeenten en marktpartijen beheerd kunnen worden.
Gemeenten die nieuwe bouwstenen (laten) maken kunnen deze aan de Open Webconcept beweging terug leveren als ze hier garant willen staan voor het onderhoud hiervan. Dit zorgt er voor dat de ontwikkelde code goed bruikbaar blijft en daarmee aantrekkelijk voor marktpartijen om deze bouwstenen te gaan hergebruiken bij het leveren van diensten voor de inwoners en ondernemers van gemeenten. 

Hiermee heeft het Open Webconcept een unieke aanpak waarbij er geen centrale financiering is van het beheer maar dat dit heel pragmatisch is ondergebracht bij gemeenten die vrijwillig het beheer van 1 of meerdere bouwstenen op zich nemen. 

Deze aanpak lijkt inmiddels aardig succesvol. Zo zijn er inmiddels al 5 marktpartijen die op basis van een betaalde SLA de Open Webconcept bouwstenen inzetten om gemeenten te helpen met de realisatie van innovatieve digitale dienstverlening tegen zeer verantwoorde kosten.