Klimaatadaptatie raakt iedereen. Het doel van het project Water- en Klimaatadaptatieplan 2022-2026 is dan ook een breed gedragen, voor iedereen letterlijk en figuurlijk toegankelijk nieuw beleidsplan voor water- en klimaatadaptatie.

Jaartal

2021

Gemeente

Het Water- en Klimaatadaptatieplan 2022-2026 beschrijft hoe de Gemeente Enschede haar wettelijke zorgplichten op het gebied van water uitvoert en de stad aanpast aan het klimaat van de toekomst. Bij het bepalen hoe ver Enschede moet gaan in het klimaatadaptief maken van de stad zijn inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties nauw betrokken. In het najaar van 2020 voerde de gemeente samen deze groepen klimaatdialogen via online bijeenkomsten. De mening van inwoners werd gepeild met behulp van social media polls en uit een enquête is uitgehaald welke risico’s inwoners wel en niet acceptabel vinden. Uit deze participatie bleek dat inwoners minder risico’s accepteerden dan de gemeente hanteert. Om draagvlak binnen de organisatie te creëren, zijn klimaatdialogen met collega’s uit allerlei disciplines gevoerd. De gemeenteraad werd meegenomen in het traject met meerdere bijeenkomsten.  

Enschede klimaatadaptief maken is een opdracht voor iedereen. Het Water- en Klimaatadaptatieplan is daarom in direct duidelijke taal geschreven (b1/b2-niveau), bevat infographics en afbeeldingen en is online in te zien via een iReport. Lezers beslissen zelf of ze alleen de hoofdlijnen van het plan lezen of dat ze doorklikken naar meer informatie en achtergrondstukken.  

De brede klimaatdialoog met de samenleving zorgde voor politiek draagvlak over de uitkomsten. Door collega’s van verschillende afdelingen, teams en disciplines te betrekken ontstond draagvlak binnen de organisatie. Door vroegtijdig in gesprek te gaan met de raad over wat zij belangrijk vindt en op welke wijze zij dat wil realiseren (wij zijn hier al bijna 2 jaar voor vaststelling van ons nieuwe Water- en Klimaatadaptatieplan mee begonnen) is een plan gemaakt waarin de raad zich kon vinden.  

Het schrijven van het plan in begrijpelijke taal was een enorme klus, maar was waardevol voor het proces. Het dwingt om concreet te worden en beslissingen te nemen. Door de raad en de commissie omgevingsbeleid zijn complimenten ontvangen voor de leesbaarheid van het plan. 

De manier waarop het Water- en Klimaatadaptatieplan tot stand is gebracht, is kopieerbaar voor iedere andere gemeente. Het proces is ons dusdanig goed bevallen dat de gemeente het over vier jaar weer op dezelfde manier wil gaan uitvoeren. 

Het Water- en Klimaatadaptatieplan wordt binnen de gemeentelijke organisatie regelmatig aangehaald als goed voorbeeld hoe beleid toegankelijk, begrijpelijk en aantrekkelijk aan inwoners gepresenteerd kan worden. 

Dit praktijkvoorbeeld was een van de inzendingen voor de #GemeenteDelers 2022.
 

Gerelateerde links