Rotterdamse Douwers is een netwerk van Rotterdammers die niet aan de zijlijn willen staan die hulp bieden aan Rotterdamse jongeren die in hun eigen omgeving niet de ondersteuning vinden die ze nodig hebben op het gebied van werk of opleiding, financiën of het vergroten van hun netwerk. Douwers zijn mentoren en Douwers zijn doeners! Douwers krijgen organisaties, instanties en jongeren in beweging.

Jaartal

2021

Gemeente

Rotterdamse Douwers is één van de samenwerkingspartners van de herstelaanpak jongeren COVID. De herstelaanpak richt zich op de negatieve effecten van corona op jongeren zoveel mogelijk dempen. Bij de Rotterdamse Douwers komen jongeren met kleine vragen zoals hoe doe ik belastingaangifte maar ook met grotere vraagstukken zoals ik voel mij zo somber omdat ik maar geen stageplek kan vinden. Bij grotere vraagstukken wordt een jongeren gekoppeld aan een douwer (een mentor). Bij kleinere vraagstukken helpt een medewerker van de Rotterdamse Douwers vaak.

Vele vraagstukken kunnen opgelost worden door met de gemeente te schakelen. Echter, is het soms lastig voor de Douwers om snel iets te regelen bij de Gemeente. Daarom is iemand bij de Rotterdamse douwers in de "back-office' gezet. Deze persoon is werkzaam bij de gemeente Rotterdam (bij de herstelaanpak jongeren COVID) en zit 1 dag per week bij de Rotterdamse Douwers. Enerzijds om de verbinding en communicatie tussen de gemeente en Rotterdamse Douwers te optimaliseren. De gemeente is voor buitenstaanders een 'loch' systeem en door iemand een vaste dag neer te zetten, krijgt de gemeente 'een gezicht'. Anderzijds omdat er bij de Rotterdamse Douwers veel jongeren binnenlopen en de verhalen van jongeren is weer input voor de verdere acties ect die gedaan worden bij de herstelaanpak. We doen het eenmaal voor jongeren en willen daarom ook echt dat jongeren input leveren voor wat wij moeten doen. Op deze manier sta je dichtbij de jongeren. 

Het geleverde resultaat is dat degene van de gemeente Rotterdam bij de Rotterdamse Douwers veel 'casussen' die vastliepen door het gat tussen de leefwereld van de (jongeren) bij de Rotterdamse Douwers en de systeemwereld van de gemeente Rotterdam, (versneld) heeft kunnen oplossen.

  • Bijvoorbeeld een jongere die al lang de inburgeringscursus gehaald had, maar nog steeds geen paspoort, omdat de gemeente maar beperkte plekken heeft voor een 'naturalisatie' afspraak.
  • Of helpen/ondersteunen bij het verlenen van de vergunning voor een huis waar de Rotterdamse Douwers jongeren willen laten wonen onder begeleiding.
  • Ook zijn er verbindingen gelegd die anders minder snel waren gelegd, omdat de gemeente Rotterdam niet door heeft dat dit probleem zo groot is. Een voorbeeld; Het viel erg op dat er veel jongeren bij de Rotterdamse Douwers zich melden met (grote) schulden. De gemeente Rotterdam werkt met het Perspectieffonds. Dit perspectieffonds loopt nog niet over van aanmeldingen omdat het nog niet 'zo' bekend is. Door de verbinding te leggen tussen het perspectieffonds en de Rotterdamse Douwers, worden allebei de partijen geholpen. 

Dit initiatief wordt als erg waardevol ervaren, omdat de gemeente en de maatschappelijke partner optimaal samenwerken en elkaar versterken. De maatschappelijke partner heeft de gemeente nodig, maar andersom net zo hard. Ook is het als gemeente die vaak niet zelf de uitvoering doen, goed om met de voeten in de klei te staan, om een goed beeld te hebben waar we nu mee bezig zijn. 

Constant is de opgavemanager van de herstelaanpak jongeren COVID met degene die bij de back-office zit van de gemeente Rotterdam in gesprek over de ervaringen.

Dit praktijkvoorbeeld was een van de inzendingen voor de #GemeenteDelers2022.