Introductie

Met de invoering van de Jeugdwet werden gemeenten verantwoordelijk voor de pleegzorg. Volgens de Jeugdwet moeten kinderen bij uithuisplaatsing in principe in een gezinssetting worden opgenomen. Pleegzorg is een belangrijke vorm van jeugdhulp voor gemeenten. Gemeenten kunnen pleegzorg inzetten bij een uithuisplaatsing, maar ook preventief om te zorgen dat kinderen uiteindelijk weer thuis kunnen wonen

Mijn Andere Thuis

Mijn Andere Thuis bestaat uit een set met tools waarmee gemeenten de stem van jongeren in pleeggezinnen en gezinshuizen kunnen laten meewegen in hun beleid. Zo kunnen gemeenten hun inhuisplaatsingsbeleid beter laten aansluiten bij jongeren en hun ouders of verzorgers. Mijn Andere Thuis is de 'stem' van pleegjongeren in pleggezinnen en gezinshuizen bij gemeentelijk beleid.

Missing media-item.

Elk kind verdient het om op te groeien in een veilige gezinssituatie. De transformatie van de jeugdhulp biedt nieuwe kansen voor kwetsbare kinderen. Stichting Kinderpostzegels Nederland en een groot aantal partners in de jeugdhulp willen deze kansen aangrijpen. Het is belangrijk dat jongeren zelf vertellen wat voor hen belangrijk is. Daarom is Mijn Andere Thuis ontwikkeld: een set met tools waarmee gemeenten de stem van jongeren in pleeggezinnen en gezinshuizen kunnen laten meewegen in hun beleid. 

Voor gemeenteambtenaren biedt dit een mogelijkheid om zich te verplaatsen in de leefwereld van deze jongeren en om, samen met aanbieders van pleegzorg en gezinshuizen, het gemeentelijk beleid op hun ontwikkelingsbehoeften af te stemmen.

Film, app en website

Mijn Andere Thuis bestaat concreet uit:

  • Een film waarin jongeren vertellen over verleden, heden en toekomst en wat daarbij voor hen belangrijk is.  
  • Een app
  • Een website waar gemeenten alle informatie over pleegzorg en gezinshuizen kunnen vinden.

Met behulp van deze informatie kunnen gemeenten hun beleid optimaal laten aansluiten bij de ontwikkelingsbehoeften van de jongeren 

  • Film

In deze film spelen kinderen uit pleeggezinnen en gezinshuizen de hoofdrol. Ze vertellen wat ze vinden van de term pleegkind, wat een veilig thuis betekent en wat een goede voogd kenmerkt. Als je de film ziet, krijg je een indruk van de dingen die ertoe hebben geleid dat kinderen voor korte of lange tijd niet thuis kunnen wonen (verleden), hoe zij het vinden om in een pleeggezin of gezinshuis te wonen (heden) en hoe zij zich hun leven als volwassene voorstellen (toekomst).

  • App

Met de app kunnen jongeren die opgroeien in een pleeggezin of gezinshuis aan de gemeente laten weten hoe het met hen gaat. Ook kunnen zij hun mening geven over belangrijke dingen die hen aangaan. Gemeenten kunnen zo monitoren of hun beleid goed aansluit bij wat de jongeren nodig hebben om zich gezond te kunnen ontwikkelen en kunnen hun mening laten meewegen in beslissingen die gemaakt moeten worden. De app vormt de eerste stap in een doorgaande dialoog tussen jongeren en gemeente. 

  • Website

Via acht thema's krijgt u op de website een overzicht van wat kinderen in pleeggezinnen en gezinshuizen nodig hebben om zich gezond te ontwikkelen. Hoe zorg je voor veiligheid? Kan het kind terug naar huis of blijft het langere tijd in een pleeggezin? En wat doe je als een jongere achttien wordt? Over ieder thema vindt u informatie over taakverdeling in de jeugdhulp, methodieken, wetgeving, kwaliteitsstandaarden en praktijktips.

Voor wie is het bedoeld?

Jongeren, gemeenten en jeugdhulporganisaties werken samen om Mijn Andere Thuis succesvol te laten verlopen. Daarvoor moeten er goede afspraken komen tussen gemeenten en jeugdhulporganisaties die pleegzorg en gezinshuisopvang aanbieden. Die afspraken worden uitgewerkt aan de hand van de procesbeschrijving van Mijn Andere Thuis.

Wat levert het gemeenten op?

Mijn Andere Thuis biedt gemeenteambtenaren de mogelijkheid om zich te verplaatsen in de leefwereld van jongeren die voor korte of langere tijd niet bij hun eigen ouders kunnen wonen. Gemeenten die werken met Mijn Andere Thuis ontvangen een door jongeren ontworpen kwaliteitsstempel om in hun digitale handtekening te gebruiken. Het bevat de tekst: deze gemeente luistert naar de stem van jongeren.

Welke voorwaarden zijn eraan verbonden? Kinderpostzegels stelt Mijn Andere Thuis kosteloos beschikbaar aan gemeenten, maar stelt aan het gebruik ervan een aantal voorwaarden. Dat is vooral, omdat jongeren die informatie leveren via de app verwachten dat hun input serieus wordt genomen.

Wat wordt van gemeenten verwacht?

  • afspraken maken met de jeugdhulporganisaties over de samenwerking binnen Mijn Andere Thuis
  • aan de jongeren een goede terugkoppeling geven over hun input én laten zien wat zij doen met hun input
  • regelmatige momenten inbouwen om het gesprek met de jongeren voort te zetten.

Hoe doe je mee als gemeente?

Gemeenten kunnen afzonderlijk deelnemen of als regionaal samenwerkingsverband. Als u zich wilt aanmelden, geeft u via info@mijnanderethuis.nl de volgende informatie door:

  • Naam deelnemende gemeente(n) en evt. regio
  • gegevens van de beleidsmedewerker die fungeert als contactpersoon
  • namen van de jeugdhulporganisaties die pleegzorg en gezinshuisopvang aanbieden binnen de gemeente/regio
  • geschat aantal jongeren in pleegzorg en gezinshuizen tussen 12 en 18 jaar binnen de gemeente/regio

Na aanmelding ontvangt u de samenwerkingsovereenkomst en procesbeschrijving. Na ontvangst van de ondertekende overeenkomst wordt contact opgenomen om samen met u en de jeugdhulporganisaties een plan op maat uit te werken. In grote lijnen verloopt dit plan als volgt:

  • De jeugdhulporganisaties nodigen de jongeren uit om de app te gebruiken via de uitnodigingsbrief (zie bijlage), liefst gevolgd door een persoonlijke uitnodiging van de pleegzorgwerker.
  • De jongeren hebben ongeveer 6 weken de tijd om input te geven via de app. Hun input is anoniem maar zij vullen desgewenst wel contactgegevens in.
  • De gemeente krijgt een rapportage met een overzicht van alle gegeven input, plaatst deze op een digitale omgeving en deelt die met de jeugdhulporganisaties en de jongeren.
  • De gemeente stuurt een bericht aan de jongeren waarin zij bericht over de resultaten, hoe zij hiermee aan de slag denken te gaan en welke vervolgactiviteiten op de agenda staan.
  • De gemeente en de jeugdhulporganisaties evalueren gezamenlijk het proces en koppelen dit terug aan Kinderpostzegels.
  • Deze cyclus wordt in principe jaarlijks herhaald.

Kinderrechten

Ook het Rijk vindt het van groot belang dat jongeren meepraten over het beleid dat hen raakt. In de nieuwe Jeugdwet is daarom vastgelegd dat gemeenten jeugdigen en gezinnen actief betrekken bij de vormgeving van het jeugdbeleid en is jeugdparticipatie een speerpunt van de Vernieuwingsagenda Jeugd. Ook op landelijk niveau vinden we het van belang dat de stem van kinderen en jongeren doorklinkt in het beleid. In overleg met verschillende organisaties gaan we bespreken hoe dit het beste kan en welke vernieuwende vormen van participatie mogelijk zijn.

Onderzoeksrapport

Onderstaand onderzoek van de Universiteit Groningen vormt de basis voor de ontwikkeling van de app, één van de drie tools die, naast de film en de website, samen het instrument Mijn Andere Thuis uitmaken. 

Meer informatie