In veel Regionale Energiestrategieën zijn ambities opgenomen voor grootschalige (> 15KWp) opwek met zonne-energie op daken en op land. Die vormt een belangrijk aandeel in de totale opwek van hernieuwbare energie. De ontwikkeling van zon op daken neemt sterk toe en heeft een breed politiek en maatschappelijk draagvlak. 

Helpdesk Zonopwek

De Helpdesk Zonopwek, waarin de VNG een actieve rol heeft, ondersteunt decentrale overheden in de realisatie van zonprojecten. Binnenkort wordt de website van de helpdesk verbreed van de focus op daken en objecten, naar ondersteuning voor zon op alle treden van de Voorkeursvolgorde zon. 

Voorkeursvolgorde zon

In de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) is de Voorkeursvolgorde zon (ook wel zonneladder), geïntroduceerd. Hierin wordt de gewenste prioritering aangegeven voor locaties voor de opwek van zonne-energie. De voorkeursvolgorde kent 4 treden:

  1. Zonne-energie op daken en gevels
  2. Zonne-energie op terreinen en objecten binnen bebouwd gebied
  3. Zonne-energie op terreinen en objecten in het landelijk gebied
  4. Zonne-energie op landbouw- en natuurgronden

Afspraken over de voorkeursvolgorde

Het rijk, de VNG, IPO en UvW hebben afspraken gemaakt over multifunctioneel gebruik van locaties voor de opwekking van zonne-energie. De overheden hebben afgesproken om meer in te zetten op zonne-energie op onderbenutte daken en gevels, en bij uitzondering zon op landbouwgrond toe te laten. De overheden gaan treden 1 t/m 3 van de zonneladder stimuleren en zo slim mogelijk combineren met ruimtelijke en maatschappelijke opgaven. Het nakomen van de RES-afspraken blijft daarbij het uitgangspunt. 

Uitzonderingen zon op landbouwgrond

De volgende uitzonderingen zijn mogelijk voor zonne-energie op landbouwgrond:

  • Bij slimme combinatie van een zonnepark met een agrarische functie
  • Op gronden in transitie of die minder geschikt zijn voor landbouwgrond
  • Als een oplossing  voor netcongestie of bijdrage aan efficiënter gebruik van het elektriciteitsnetwerk

Meer informatie

Kamerbrief Aangescherpte voorkeursvolgorde zon

Knelpunten en oplossingen

Diverse RES-regio’s hebben in hun RES 1.0 knelpunten gesignaleerd om voldoende duurzame energie, waaronder ook via zon op daken, te kunnen opwekken. Een onafhankelijke werkgroep heeft de knelpunten geanalyseerd en oplossingsrichtingen aangegeven in het rapport Samen het dak op voor een zonnige toekomst (pdf, 3,3 MB). De Helpdesk Zonopwek is opgericht naar aanleiding van dit onderzoek.  

Hulpmiddelen

Handreiking

Deze helpdesk heeft onder meer de handreiking Uitvoeringsstrategie Zon op daken en objecten gepubliceerd. De handreiking is zelfstandig te volgen, maar u kunt ook daarbij ook ondersteuning krijgen in sprintsessies

Relevante werkbladen van NP RES

Voorbeeldteksten voor vergunningverlening

De VNG heeft voorbeeldteksten laten ontwikkelen om toe te passen bij vergunningverlening voor zonneparken (of windmolens), als gebruikgemaakt wordt van de SDE++.