Gedurende eind 2022 en de eerste helft van 2023 is het idee ontstaan om Oekraïense vluchtelingen in Deventer en omgeving de gelegenheid te bieden om in Nederland hun eigen bedrijf op te richten. Om dit te kunnen faciliteren is in de zomer van 2023 de Stichting ‘Ondernemend Oekraïne’ opgericht, die de scholings- en begeleidingsactiviteiten ter hand heeft genomen.

Jaartal

2024

Gemeente

De uiteindelijke doelstelling is hierbij dat zodra de situatie dit toelaat, het bedrijf kan worden verplaatst naar Oekraïne, veelal met behoud van de in Nederland opgebouwde klandizie, en daar verder kan worden uitgebouwd. Dit moet helpen om de wederopbouw van het land te helpen versnellen en de Oekraïners een beter toekomstperspectief te bieden.

Vorig jaar heeft de gemeenteraad € 25.000,- beschikbaar gesteld aan St. Ondernemend Oekraïne om zo’n 30 Oekraïense vluchtelingen te ondersteunen bij het opzetten van een eigen bedrijf in Nederland.   

Zodra de situatie weer veilig is in Oekraïne, kan het bedrijf naar Oekraïne worden verplaatst met hopelijk behoud van de opgedane klandizie in Nederland. Dit zou uiteindelijk ook een bijdrage leveren aan de wederopbouw van Oekraïne en de Oekraïners een beter perspectief op de arbeidsmarkt bieden. 

Inmiddels hebben twee groepen bestaande uit steeds 10 Oekraïense vluchtelingen die in Deventer en omgeving wonen, een trainingstraject van negen avonden gevolgd. 
Zij leerden over ondernemersplanning, commercie, financiën en juridische zaken. Daarin werden zij getraind en gecoacht door ondernemers en specialisten uit (de omgeving van) Deventer en coaches vanuit de reservisten van de Koninklijke Landmacht. Het is de bedoeling dat in het najaar een derde groep van 10 deelnemers van start gaat. Daarmee is het traject in Deventer afgerond.