De werkwijze binnen SWF Tichtby is een vernieuwende aanpak waarbij de gemeente Súdwest-Fryslân op basis van data beoordeeld in welke wijken- en dorpen de nood hoog is en waarbij de kernwaarden zoals betrouwbaar, dienstbaar en dichtbij centraal staan.

Jaartal

2024

Gemeente

Een hogere bereikbaarheid van de minimaregelingen en laagdrempelige inloopspreekuren zijn twee belangrijke speerpunten van SWF Tichtby. De gemeente Súdwest-Fryslân is een gemeente met 89 kernen. Met het project SWF Tichtby is in meer dan 42 verschillende dorpen en wijken inloopspreekuren gehouden waarbij mensen terecht konden voor hulp bij het aanvragen van de verschillende minimaregelingen en overige vragen. 

Succesvol    

Door de inzet van SWF Tichtby is het gebruik van de energietoeslag verhoogd. 95% van de inwoners die behoren tot de doelgroep die recht hebben op deze regeling, hebben we weten te helpen. Door het succes is deze werkwijze uitgebreid naar de overige (minima) regelingen. Hierbij wordt momenteel aan het doel gewerkt om het gebruik te verhogen naar 80%. Het bereik is door de aanpak verhoogd naar 95% van de betreffende doelgroep.

Waardevol   

Door een laagdrempelig spreekuur in de verschillende wijken te houden, komen mensen langs met vragen. Veel van deze inwoners hebben niet eerder contact gehad met de gemeente of waren niet meer betrokken door wantrouwen. Bij SWF Tichtby wordt niet alleen mensen met het invullen van de verschillende formulieren geholpen maar is ook het eerste aanspreekpunt voor veel inwoners in de dorpen en wijken.. Daarnaast werken bij SWF Tichtby ervaringsdeskundigen. Zij weten hoe het is om rond te moeten komen van een laag inkomen en spreken op die manier "de taal van de inwoner".

Herbruikbaar   

Voor veel gemeente is het een zoektocht om inwoners te bereiken en de dienstverlening te vergroten. Door de inzet van een data-analist kan men goed in beeld krijgen welke behoeften er in de verschillende dorpen en wijken leven. De gegevens die zijn opgedaan bij de aanvragen Energietoeslag 2022 zijn gebruikt om mensen te benaderen om ze pro actief en persoonlijk te attenderen op de andere regelingen. Dit zorgt voor een verhoging in het gebruik van de overige (minima)regelingen.

Winnen   

SWF Tichtby is een succesvolle manier van werken waarbij het gaat om het verbeteren van de dienstverlening, vergroten van de bestaanszekerheid en het zijn van een toegankelijke gemeente. Door de inzet van ervaringsdeskundigen (die zelf vaak een afstand tot de arbeidsmarkt ervaren) wordt het verschil gemaakt voor de inwoners. Súdwest-Fryslân staat voor een gemeente die dichtbij de inwoner staat en verschillen weet te verkleinen. Daarnaast is deze werkwijze goed implementeerbaar bij andere gemeenten. Wegens succes is het een structurele manier van werken geworden. Genoeg redenen om te winnen!

Dit praktijkvoorbeeld was een van de kanshebbers voor #GemeenteDelers 2024.


 

Gerelateerde links