Een externe deskundigencommissie onder leiding van Tamara van Ark volgt de uitvoering van de Hervormingsagenda op de voet. Deze commissie brengt zwaarwegend advies uit aan het rijk en de VNG ten aanzien van de uitvoering van de maatregelen en de gepleegde inspanningen, vooral in relatie tot de uitgavenontwikkeling. De commissie zal in januari 2025 en januari 2028 een advies uitbrengen.

De commissie richt zich op de uitvoering van de Hervormingsagenda 2023-2028 en beoordeelt verschillende aspecten, waaronder of de beoogde veranderingen in het jeugdstelsel daadwerkelijk worden gerealiseerd, de inspanningen van het rijk en gemeenten volgens de afspraken in de agenda, en relevante ontwikkelingen die van invloed zijn op het jeugdhulpstelsel.

Verschillende principes worden gehanteerd, waaronder dat gemeenten en het rijk verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van de maatregelen volgens de afspraken in de Hervormingsagenda. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor een doelmatige en doeltreffende uitvoering van de Jeugdwet, inclusief financiële verantwoordelijkheid voor bovenwettelijke initiatieven. Onvoorziene omstandigheden en autonome groei vallen onder de verantwoordelijkheid van het rijk.

De commissie zal ook advies geven over hoe om te gaan met afwijkingen van het overeengekomen meerjarig financieel kader, waarbij ze rekening houdt met verschillende factoren, zoals de uitgavenramingen van het CPB, aanpassingen van de structurele reeks, eventuele compensaties, en de impact van het jeugddossier op de financiën en dienstverlening van gemeenten.

Leden

De leden van de commissie zijn:

  • Tamara van Ark (voorzitter)
  • Han Polman
  • Onno de Zwart
  • José Lazeroms
  • Bernard ter Haar. 

Deze 5 leden hebben gezamenlijke kennis van het jeugdstelsel, de openbare financiën en interbestuurlijke verhoudingen.