Het programma Deltaplan Jeugd onderzoekt hoe innovatieve projecten en ideeën op initiatief van ouders, jeugdigen, zorgaanbieders en professionals kunnen bijdragen aan de beoogde beweging.

Jaartal

2024

Gemeente

De ondersteuning en zorg voor jeugd en gezin behoeft structurele verbeteringen en hervormingen. Nog tijdens de voorbereidende gesprekken over de landelijke Hervormingsagenda Jeugd besloot de gemeenteraad in Eindhoven om lokaal te starten met het programma Deltaplan Jeugd. Op basis van grondig dataonderzoek zijn lacunes in het zorglandschap ontdekt en zijn incidentele middelen ingezet om tot alternatieven te komen voor de bestaande zorgstructuur. Dichter bij huis, voordat problemen ontstaan of verergeren en ook tijdens het wachten op de best passende zorg direct werken aan herstel.

Succesvol    

Het programma Deltaplan Jeugd is van/voor/met de stad ingericht. Bij mogelijke oplossingen voor knelpunten in het zorglandschap wordt er vanuit verschillende perspectieven meegedacht en gewerkt. In (zakelijk) partnerschap tussen ouders, jeugdigen, zorgaanbieders en de gemeente worden investeringsafwegingen gemaakt. Met ca. 4% van het totale jaarlijkse jeugdbudget wordt ca. 10% van de gezinnen bereikt aan de hand van een nieuwe werkwijze. 
Tegelijkertijd wordt geëxperimenteerd met businesscases en wordt het succes op de verschillende initiatieven gemeten aan de hand van

-ervaringen van deelnemers (gezinnen/professionals)
-beschikbare data op individu, collectief en meta-jeugdhulpgebruik en 
-beschikbare wetenschappelijke kennis en inzichten op de inhoud. 

Op een gestructureerde en procesmatige manier wordt daarmee het succes van het Deltaplan in brede zin gemeten en volgt een periode van borging waarbij nieuw-voor-oud het uitgangspunt is.

Waardevol    

De opbrengst van de verschillende initiatieven laat tot nu toe zien dat vanuit alle perspectieven meerwaarde wordt ervaren. Er is in grote mate publieke waardering vanuit deelnemers en initiatiefnemers voor de stap die er in de gemeente Eindhoven met het Deltaplan is gezet. Er zijn meerdere initiatieven die bijdragen aan welzijn, geluk en de menselijke maat. 
Zo worden studenten op MBO/HBO/WO betrokken bij de aanpak mentale gezondheid, omdat uit recente onderzoeken blijkt dat eenzaamheid en sociaal isolement onder jongeren in de coronaperiode exponentieel is toegenomen. Ook wordt met Jong040 een actieve bijdrage vanuit jongeren aan gemeentelijk beleid gevraagd en brengen zij ook ongevraagd advies uit op thema's als 'opgroeien in armoede' en een communicatiecampagne om voorliggend ondersteunend aanbod bij kwetsbare jongeren onder de aandacht te brengen.

Herbruikbaar    

De wijze waarop het programma is opgebouwd én de continue 'loop' waarin data wordt toegepast en gebruikt om keuzes te maken, beleid te evalueren en bij te sturen bij mogelijke oplossingen draagt bij aan de herbruikbaarheid. Zowel binnen de ambtelijke organisatie in Eindhoven (andere beleidsdomeinen) als in regio's en gemeenten in het hele land is er aandacht voor de manier waarop Eindhoven incidenteel geld heeft vrijgemaakt, successen meet en draagvlak creëert om lokaal verschil te maken.

Winnen 

Het onderlinge vertrouwen in de vijfhoek van de Hervormingsagenda heeft in de afgelopen jaren flinke deuken opgelopen. Met het Deltaplan Jeugd lukt het om meerwaarde te kunnen zien, successen te bepalen en te behalen én gelijkwaardig samen te werken vanuit alle verschillende perspectieven. Het is zichtbaar dat allemaal aan dezelfde kant van het touw trekken om beweging in gang te brengen. Het programma loopt nog tot december 2025 

Dit praktijkvoorbeeld was een van de finalisten in de categorie Inclusieve samenleving-Kansengelijkheid voor de #GemeenteDelers 2024.
 

Gerelateerde links