Volgens planning zullen op 1 juli 2024 de verplichtingen omtrent waarborgen bij digitale communicatie uit de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer (Wmebv) in werking treden. De VNG onderzoekt door middel van een enquête in hoeverre gemeenten voorbereid zijn op de invoering van de Wmebv.

Enquête

Wij verzoeken u vriendelijk om de online vragenlijst vóór eind november in te vullen met betrekking tot de voortgang binnen uw eigen gemeente. Op deze manier kunnen we in kaart brengen waar elke gemeente momenteel staat. De resultaten zullen benut worden voor de ondersteuning van gemeenten door de VNG en de belangenbehartiging.

Met deze link gaat u naar de online vragenlijst

Waarborgen bij digitale communicatie

De Wmebv bepaalt dat burgers en ondernemers het recht hebben om formele berichten elektronisch naar de overheid te sturen. Dit betreft berichten die deel uitmaken van een procedure met betrekking tot een besluit (zoals een aanvraag, zienswijze, ingebrekestelling of bezwaarschrift), klachten of andere berichten die wettelijk zijn voorgeschreven en onder bestuurlijke communicatie vallen. De gemeente moet de digitale kanalen aanwijzen die hiervoor kunnen worden gebruikt. Tevens worden nieuwe waarborgen ingevoerd met betrekking tot ontvangstbevestiging, notificatie en verlenging van termijnen in geval van storing.

Zorgplicht

De plicht om burgers passende ondersteuning bij dienstverlening te bieden treedt op 1 januari 2024 in werking.

Meer informatie