Hieronder leest u een update met de laatste stand van zaken over de behandeling van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen in de Eerste Kamer.

Op 11 september heeft minister De Jonge in een brief aan de Eerste Kamer gesteld dat het publiekrechtelijke deel van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) per 1 januari 2024 alleen voor nieuwbouw gaat gelden. 
 
In zijn brief stelt de minister: ‘Voor verbouwactiviteiten zal de Wkb per 1 juli 2024 in werking treden, mits te zijner tijd op basis van onafhankelijke toetsing duidelijk is dat er voldoende kwaliteitsborgers beschikbaar zijn en er geen andere signalen zijn die belemmerend werken. Tot de datum van 1 juli 2024 zullen gemeenten vergunningplichtige verbouwactiviteiten dus nog in behandeling blijven nemen.’
 
Op 26 september heeft de behandeling in de Eerste Kamer plaatsgevonden. Duidelijkheid die noodzakelijk is voor gemeenten heeft de commissie nog niet gegeven. Wel is gemeld dat er een brief van de minister wordt verwacht aangaande de uitvoering van de eerder ingediende motie. Deze brief is vrijdag 29 september verstuurd. Na de behandeling op dinsdag 31 oktober is er mogelijk duidelijkheid over het vervolg en wat dit betekent voor de invoering van de Wkb en daarmee voor gemeenten. 
 
De VNG heeft meermaals gepleit voor het geven van duidelijkheid over de invoering van de Wkb en heeft dit nogmaals schriftelijk onder de aandacht gebracht bij zowel de Eerste Kamer (zie brief) als bij minister Hugo de Jonge (zie brief). Duidelijkheid die is nodig voor gemeenten om zich tijdig voor te kunnen bereiden voor de implementatie van de Wkb. Gemeenten kunnen en zijn nu al aan de slag met diverse implementatieproducten. Zodra er duidelijkheid is over de invoeringsdatum voor verbouwactiviteiten zal de VNG het bestaande instrumentarium waar nodig aanvullen.