De Wet openbaarheid van bestuur (Wob) is met ingang van 1 mei 2022 vervangen door de Wet open overheid (Woo) en wordt de komende jaren gefaseerd ingevoerd. De Woo heeft als doel: de openbaarheid van publieke informatie verbeteren zodat overheden en semi-overheden transparanter worden. Het komt erop neer dat overheidsinformatie ‘open tenzij’ is. Hoe dit in de praktijk uitgevoerd wordt? Dat laten we zien in de Week van Grip.

Wet open overheid

Veranderingen onder de Woo

Met de overgang van de Wob naar de Woo zijn er een paar veranderingen die in het oog springen. De eerste is dat er Woo-contactpersoon moet zijn vanaf 1 mei. Dit hoeft niet persé in de vorm van ‘één fte’ te zijn, het kan ook een team van collega's zijn. Deze ‘persoon’ moet gemakkelijk te benaderen zijn: bijvoorbeeld door prominent een e-mailadres of telefoonnummer op de site te zetten voor Woo verzoeken. De contactpersoon is namelijk in het leven geroepen zodat elke gemeente gemakkelijk te benaderen is voor het opvragen van openbare informatie. Daarnaast komt er een actieve informatieplicht en moet informatie elektronisch toegankelijk worden gemaakt zodat deze ook kan worden hergebruikt. Dit wordt in de komende jaren gefaseerd ingevoerd en is nog niet per 1 mei actief.
 

Ondersteuning via de week van Grip

Binnen VNG Realisatie is de uitvoering van de Woo ondergebracht in het project Grip op Informatie. Het projectteam organiseerde van 7 tot en met donderdag 14 april, samen met een groot aantal gemeenten en andere overheidsorganisaties, de vijfde Week van Grip. Een tweemaal per jaar terugkerende week vol informatieve en praktische webinars. Elk webinar staat in het teken van informatiebeheer, actieve openbaarmaking en digitale duurzaamheid en geeft praktische handvatten om aan de slag te gaan met een specifiek onderdeel.
 

Webinars uitgelicht

Zo sprak Tom Kuipers, teamleider informatiebeheer & gemeentearchief, in het webinar ‘Kom je bij me werken? Hoe kom je aan (kwalitatief goed) personeel’ over hoe ze bij de gemeente Alphen aan den Rijn nieuwe DIV-collega’s werven. En in het webinar e-mail archivering gaf Dorien Rijkes, adviseur informatiebeheer, een kijkje in de Rotterdamse keuken. Zij staan na een intensieve voorbereiding klaar om te starten met een pilot. Ook hoor je in dit webinar van een marktpartij en hoe zij deze dienst kunnen uitvoeren. Verder waren er deze week webinars over de contactpersoon Woo, de actieve openbaarmaking en de nieuwe archiefwet. Daarnaast zijn er nog meer webinars terug te kijken uit deze én eerdere Weken van Grip.
 

Meer informatie

Via youtube kun je zonder inlog alle jaargangen terugkijken: 2022, 2021, 2020. Wil je daarnaast ook graag de presentaties, Q&A’s én handreikingen inzien, bekijk ze dan terug door in te loggen via kia.pleio.nl.

Uiteraard is het ook mogelijk om het projectteam vragen te stellen, dat kan via gripopinformatie@vng.nl.
 

Save the date

Reserveer alvast 3 tot en met 10 november in je agenda, dan is de zesde Week van Grip of schrijf je hier in voor de nieuwsbrief zodra het programma bekend is en de inschrijvingen geopend zijn.