Inwoners zijn steeds meer kwijt aan energie, wonen en zorg, waardoor velen niet meer kunnen rondkomen. Gemeenten keren de energietoeslag uit, maar willen ook een structurele oplossing. Er is geen tijd te verliezen om de verduurzaming van woningen op te pakken om zo de energielasten permanent te verlagen.

Dat schrijven we aan de Kamer in de aanloop naar het commissiedebat over het Klimaatakkoord gebouwde omgeving op 6 april.

De kosten voor levensonderhoud zijn al ruim een jaar fors aan het stijgen. Door de economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne worden de torenhoge energieprijzen nog meer gevoeld. Met de energietoeslag plakken gemeenten pleisters in de huishoudboekjes van inwoners. Het is tijd voor duurzame oplossingen om zo veel mogelijk te voorkómen dat financiële zorgen ontstaan.

Transitievisie warmte

Gemeenten werken al hard aan de verduurzaming van woningen, hoewel aan de benodigde randvoorwaarden die gemeenten bij het Klimaatakkoord hebben gesteld, nog steeds wordt gewerkt.

De duurzaamheidsambities van de gebouwde omgeving hebben gemeenten vorig jaar uitgewerkt in hun transitievisie warmte. De uitvoering van de transitievisies kunnen gemeenten echter niet alleen.

Woningen isoleren

Daarnaast vragen de plannen van minister De Jonge voor het isoleren van woningen met slechte energielabels (D, E, F, G) om extra inzet van gemeenten. We steunen deze plannen, want in deze huizen wonen ook vaak mensen met een kleinere beurs. Wel wijzen we voor de uitvoering hiervan en van de transitievisies op de volgende gemeentelijke aandachtspunten:

  • Inzet op de arbeidsmarkt is van belang om het klimaatdoel in de gebouwde omgeving te halen
  • Er is een grote behoefte aan duurzaamheidsnormen voor bestaande woningen bij natuurlijke verbouwmomenten, zoals bij verkoop
  • Subsidies zijn niet altijd de oplossing, sommige woningeigenaren hebben meer aan handelingsperspectief, advies of ondersteuning
  • Er is duidelijke regie nodig op verduurzaming met een wijkgerichte aanpak door gemeenten
  • Gemeenten kunnen eigenaren niet verplichten hun woning te verduurzamen en dus geen garantie bieden dat alle slechte energielabels voor 2030 zijn uitgefaseerd
  • Woonlastenneutraliteit moet het uitgangspunt blijven
  • Continuïteit van het Programma Aardgasvrije Wijken is nodig om ervaring op te doen en daarmee de uitvoering te versterken

Meer informatie