In dit onderdeel van de Wegwijzer toepassing Heusden-arrest gaan we in op wie de vordering tot schadevergoeding kan instellen en tegen wie dit kan worden gedaan.

Door wie kan de vordering worden ingesteld?

Alleen degene die zelf de eigendom door bevrijdende verjaring heeft verloren, kan een vordering tot schadevergoeding instellen.

Voorbeeld

  • A trekt in 1999 een strook grond van het perceel van B bij zijn tuin. B verkoopt zijn perceel in 2005 aan de gemeente. De gemeente wordt ook eigenaar van de ingepikte strook grond, maar de verjaringstermijn van 20 jaar telt intussen door. De gemeente verliest vervolgens in 2019 (20 jaar bezit bij A) de eigendom van de strook grond aan A en kan een vordering tot schadevergoeding tegen A instellen. 

Voorbeeld

  • A trekt in 1999 een strook grond van het perceel van B bij zijn tuin. B verkoopt zijn perceel in 2020 aan de gemeente. De gemeente kan geen vordering instellen tegen A, omdat zij niet degene is die haar grond aan A heeft verloren. De verjaringstermijn (20 jaar) was immers al voltooid in 2019, dus niet de gemeente maar B is degene die de eigendom van de strook grond verloren heeft aan A.

Tegen wie kan de vordering worden ingesteld?

De vordering kan worden ingesteld tegen degene die de zaak in bezit neemt en houdt. Dit kan de inbezitnemer zijn of een opvolger. Beslissend is het moment waarop de eigendom door verjaring is overgegaan (20 jaar na de inbezitneming). 
    
Voorbeeld

  • A trekt in 1999 een stuk gemeentegrond bij zijn tuin en verkoopt zijn woning in 2012 aan B, onder mededeling van het reeds jarenlange gebruik van de gemeentegrond. B zet vervolgens het gebruik van de gemeentegrond voort. De gemeente heeft haar eigendom in 2019 aan B verloren en kan dus tegen B haar vordering tot schadevergoeding instellen.

Voorbeeld

  • A trekt in 1999 een stuk gemeentegrond bij zijn tuin en verkoopt zijn woning in 2020 aan B. De gemeente heeft haar eigendom in 2019 aan A verloren en kan dus tegen A haar vordering tot schadevergoeding instellen. 
    NB: hier is alleen een vordering tot geldelijke schadevergoeding mogelijk. Een vordering tot levering van de grond aan de gemeente is niet mogelijk, omdat A de grond niet meer in eigendom heeft.