Het Dashboard Sociale Impact Corona is ontwikkeld door de VNG samen met tal van partners, waaronder de ministeries van SZW, VWS, OCW, BZK, JenV, ZonMw en het Verwey-Jonker Instituut.

Over het dashboard

Welkom op de website Dashboard Sociale Impact Corona. Dit dashboard is ontwikkeld door de VNG samen met tal van partners, waaronder de ministeries van SZW, VWS, OCW, BZK, JenV, ZonMw en het Verwey-Jonker Instituut.

Doel van het dashboard is om op een select aantal indicatoren een beeld te geven van de mogelijke maatschappelijke impact van corona. De gegevens in het dashboard worden periodiek ververst. Waar mogelijk elke twee maanden. Begin april 2021 is het dashboard live gegaan. Dit is de eerste update (eind mei 2021). Het dashboard biedt hiermee de mogelijkheid om een ‘vinger aan de pols’ te houden op een aantal onderwerpen. Daarnaast is het bedoeld om input te leveren voor verdiepende gesprekken per thema.

Duiding van de cijfers

De cijfers zoals die gepresenteerd zijn in het ‘Dashboard Sociale Impact Corona’ zijn besproken in diverse duidingssessies met experts uit gemeenten, verschillende ministeries en landelijke kennisinstellingen. Hoe moeten we deze cijfers interpreteren en wat betekent het voor de praktijk? Opvallend was dat de landelijke cijfers veelal overeenkomen met de lokale monitors. Hetzelfde beeld komt naar voren bij de impact van de coronacrisis op de thema’s werk en inkomen, mentale weerbaarheid, onderwijs, gedrag en sociale cohesie. Bij het duiden van de cijfers zijn ook resultaten uit andere studies of onderzoeken meegenomen die niet geschikt waren voor het dashboard, maar wel verdiepende informatie geven. Dit omdat de cijfers in het dashboard veelal een gemiddeld beeld geven, waardoor mogelijk bepaalde subgroepen van kwetsbare burgers minder goed in beeld komen.

Het dashboard bestaat uit vijf thema’s:

  1. Werk en Inkomen;
  2. Mentale weerbaarheid;
  3. Onderwijs;
  4. (Nalevings)gedrag
  5. Sociale Cohesie.

Elk thema heeft een eigen toelichtende duidingspagina. Deze pagina is opgesteld op basis van de bovengenoemde duidingssessies. Daarnaast heeft elke indicator een eigen uitklapbare toelichting met bronvermelding.