Ondernemersondersteuning is een breed begrip. Het kan een vorm van (semi-)financiële ondersteuning zijn, maar ook het goed organiseren van zaken om ondernemers zo breed en goed mogelijk te faciliteren. Het kan eenmalig maar ook structureel worden ingezet. Gemeenten maken hier, vaak samen met ondernemers, afwegingen in. Onderzoeksbureau SCC Consultancy vroeg in opdracht van de VNG aan gemeenten hoe zij de ondersteuning regelen voor lokale ondernemers.

Financiële ondersteuning kan verschillende vormen aannemen, zoals een economische koepel, een ondernemersfonds, een bedrijveninvesteringszone (BIZ) of andere economische samenwerkingen. Financiële ondersteuning kan zich richten op overbruggingskredieten, maar ook op projecten met een bepaald karakter (klimaat, milieu, innovatie, arbeidsparticipatie, werkgelegenheid).

Financiële ondernemersondersteuning

In gemeente Halderberge beheert de Economische Koepel Halderberge een investeringsfonds voor de verwerkelijking van plannen uit de economische visie van de gemeente. Dit fonds wordt gevormd door een opslag op het tarief van de onroerend zaakbelasting (OZB) niet-woningen en door co-financiering vanuit de lokale overheid. De voorwaarden om gebruik te kunnen maken van dit fonds zijn opgesteld door gemeente en ondernemers samen. Gemeente Breda riep ten tijde van de eerste regelingen een overbruggingsfonds in het leven voor ondernemers die recht hadden op een TVL-regeling (tegemoetkoming vaste lasten) maar niet konden wachten tot deze werd uitgekeerd. Nadat zij het TVL-bedrag hadden ontvangen, moesten zij het ontvangen overbruggingskrediet weer terugbetalen.

Andere vormen ondernemersondersteuning

Ondersteuning kan ook andere vormen aannemen dan direct geld uitkeren. Voucher-regelingen of businesscoaching die door gemeenten worden gefaciliteerd, kunnen ondernemers op een niet-financiële manier ondersteunen. Gemeente Gouda besloot tijdens de coronacrisis dat Gouda Onderneemt een team van experts en adviseurs ging vormen om ondernemers te helpen. In het team zaten ook lokale ondernemers, zodat de gemeente hen op die manier lokaal kon ondersteunen. Deze vorm van semi-financiële ondersteuning richtte zich onder andere op financiële vraagstukken, zoals hoe de ondernemer gebruik kon maken van de Rijksregelingen en wat er aan bedrijfsvoering nog wel mogelijk was binnen de coronaregels. Ook het netwerk Business Coach Breda functioneerde op deze manier.

Gemeente Breda riep daarnaast een voucherregeling in het leven met een groot aantal Bredase accountantskantoren. Ondernemers die aan een aantal voorwaarden voldeden konden door één van deze accountantskantoren een goede financiële analyse laten maken. Ook schreef de gemeente een wedstrijd uit voor bedrijven, voor het bedenken van oplossingen buiten de eigen core business die voor meerdere ondernemers voordeel konden bieden tijdens de lockdown. De zeven winnaars ontvingen ieder € 7.500,00 om het idee in de praktijk te brengen.

Gemeente Stichtste Vecht kijkt voorbij de coronacrisis met een herstelplan voor toerisme & recreatie dat zij samen met ondernemers maken. Gemeente Halderberg heeft geïnvesteerd in parkeergelegenheid om een centrum te heractiveren. Gemeente Breda overweegt het bestemmingsplan Breda International Airport aan te passen zodat meer maatwerk mogelijk wordt en de gemeente innovatieve bedrijven kan aantrekken die zich anders niet in de regio zouden vestigen.