Als gemeente wilt u niet dat er in uw netwerk en/of ICT infrastructuur onbevoegden inbreken, ronddwalen en waardevolle informatie stelen, veranderen, vernietigen of zelfs achterhouden tegen betaling van losgeld. Een goede implementatie van monitoring en response diensten (M&R) kan u hiertegen beschermen.
Gemeenten en ondernemers beleven het aanbestedingsproces ieder op hun eigen manier. Hoe zorgt u voor een goed samenspel? En wat gebeurt er zoal in het land om de aanbestedingspraktijk te verbeteren? In de tweede editie van het Beter Aanbesteden Magazine leest u over samenwerking, inkoopproces en strategie.
In Nederland hebben 4,5 miljoen mensen problemen met het lezen, begrijpen en gebruiken van websites. Hoe toegankelijk zijn websites en apps van de Nederlandse overheid? Het nieuwe Dashboard DigiToegankelijk laat dit in één oogopslag zien.
Het College voor Dienstverleningszaken en de Taskforce Samen Organiseren brachten 2 dagen met elkaar door 'op de hei' om de ambities voor de aankomende periode te concretiseren. Het College vergaderde daarnaast op 1 februari over een aantal zaken waarover we hier berichten.
Het ministerie van Ontwikkeling, Publieke Werken en Administratie in Roemenië gaat in Europees verband onderzoek doen naar gemeentelijke dienstverlening. Het projectidee wordt gefinancierd vanuit de Europese subsidie 'Interreg Europa'. Het Roemeense ministerie is nog op zoek naar Nederlandse partners.
De VNG start een nieuw panel voor ondernemersdienstverlening en economie. Verwacht wordt dat dit panel straks waardevolle inzichten geeft over actuele onderwerpen en trends binnen de economie en ondernemersdienstverlening van gemeenten. Gemeenten kunnen zich nu aanmelden voor dit panel.
Gemeenten doen veel aan dienstverlening voor ondernemers. Voor een meerderheid is dit prioriteit. Tegelijk zijn ondernemers vaak niet bekend met deze dienstverlening. Vooral op het gebied van communicatie is winst te behalen. Dat blijkt uit het onderzoek naar het ‘Landschap van Ondernemersdienstverlening'.
Ook in 2023 is er weer een subsidieregeling Beter Aanbesteden. Onder meer gemeenten die de aanbestedingspraktijk in hun regio willen verbeteren, kunnen hierop een beroep doen. Aanvragen van subsidie is mogelijk vanaf 13 maart. Interesse? Volg de informatiesessie op 16 februari.
In de landelijke competitie GemeenteDelers presenteren gemeenten hun projecten of programma’s die te goed zijn om voor zichzelf te houden. De eerste selectie van de Gemeentedelers 2023 is bekend. 25 inzendingen gaan door naar de tweede ronde.
Digitale toegankelijkheid en duidelijke overheidscommunicatie zorgen ervoor dat alle inwoners en ondernemers gebruik kunnen maken van de gemeentelijke dienstverlening. De VNG heeft 2 handreikingen gepubliceerd die gemeenten ondersteunen in het toewerken naar meer digitale inclusie.