Op 28 september vervalt de experimenteerregelgeving Digitaal Aanvragen Rijbewijzen (DAR). DAR maakt het mogelijk om rijbewijzen online te verlengen, of uit te breiden met een nieuwe categorie. Na positieve ervaringen zorgt een gedoogconstructie ervoor dat de regelgeving kan worden doorgezet.

Digitaal Aanvragen Rijbewijzen (DAR)

Op grond van deze experimenteerregelgeving kunnen gemeenten ervoor kiezen dat de Dienst Wegverkeer (RDW) het online verlengen of uitbreiden van rijbewijzen namens hen uitvoert. Waarna het rijbewijs vervolgens opgehaald kon worden bij de gemeente.

Structureel verankeren

Gemeenten, burgers, fotografen en de RDW zijn positief over het gebruik van de DAR. Daarom werkt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), samen met de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB), de VNG en de RDW aan het structureel verankeren van de DAR in de Wegenverkeerswet 1994. De verwachting is dat deze aanpassing in juli 2026 definitief wordt. In de tussenliggende periode zal DAR worden doorgezet op basis van een gedoogconstructie.

Gedoogconstructie

Aangezien de deelnemende gemeenten, de NVVB, de VNG en de RDW positief zijn over het gebruik van de DAR heeft de Minister van Infrastructuur en Waterstaat ervoor gekozen het digitaal aanvragen te gedogen zolang de wetswijziging nog niet gereed is. Gemeenten kunnen dus blijven deelnemen en de bestaande afspraken met de RDW voortzetten op basis van deze gedoogconstructie. Gemeenten die reeds deelnemen aan DAR kunnen ook beslissen dat zij de DAR niet willen voortzetten. In dat geval moeten zij de RDW hiervan op de hoogte stellen.

Machtigingsbesluit

De VNG vindt het belangrijk dat de burgemeesters zelf kunnen bepalen op basis van welke juridische grond zij de taakuitvoering van het in ontvangst nemen van de aanvraag door de RDW namens de burgemeesters kunnen bekrachtigen. Daarom heeft de VNG een modelmachtiging opgesteld. Middels dit model kan de burgemeester de algemeen directeur van de Dienst Wegverkeer machtigen tot het in ontvangst nemen en behandelen van aanvragen voor een rijbewijs op grond van artikel 27 van het Regelement rijbewijzen.

Vragen

Als u vragen heeft over DAR kunt u contact opnemen met de unit Rijbewijzen van de RDW via telefoonnummer 088 0087407. Als u vragen heeft over de conceptmachtiging kunt u contact opnemen met de VNG via info@vng.nl. Wij zullen dan proberen binnen 4 werkdagen antwoord te geven.

Meer informatie