De landelijke kwaliteitscriteria voor vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) zijn vernieuwd. Deze criteria zijn van belang voor een goede en uniforme uitvoering van de doelen van de Omgevingswet door alle overheden. De nieuwe criteria gaan in op 1 januari 2025.
Nieuws
Nieuws
Om op lange termijn de kosten voor vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) voor gemeenten te kunnen dekken, ligt een kritische beoordeling en eventuele heroverweging van het legesstelsel het meest voor de hand. Dat is het advies uit een verkennend onderzoek in opdracht van de VNG en Vereniging BWT.
Voor de behandeling van de begroting Infrastructuur en Waterstaat geven we de Tweede Kamer 9 aandachtspunten mee. Die gaan over bereikbaarheid en een gezonde leefomgeving.
Wat staat er in de rijksbegroting 2025 en wat betekent dit voor gemeenten? U vindt het in het overzicht dat we vandaag naar alle gemeenten verstuurden.
De Europese Commissie lanceerde in 2019 de Green Deal. Kenniscentrum Analyse voerde een impactanalyse uit op EU-wetsvoorstellen voor de fysieke leefomgeving. Het gaat om: Herziening richtlijn stedelijk afvalwater, Natuurherstelverordening, Bodemmonitoringrichtlijn, Herziening richtlijn industriële emissies.
Het milieurendement bij de recycling van PMD-afval moet meer nadruk krijgen in de Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid (UPV). Een motie van de gemeente Gooische Meren, die de VNG oproept dit mee te nemen in de nog te maken afspraken hierover, is per acclamatie aangenomen door de ALV.
De EU-lidstaten hebben een akkoord bereikt over de inzet voor onderhandelingen met het Europees Parlement (EP) en de Europese Commissie over de bodemmonitoringsrichtlijn. Een raadswerkgroep gaat de amendementen van het EP analyseren. Het doel is om aan het einde van dit jaar een definitief akkoord te hebben.
Gemeenten en provincies kunnen vanaf 1 juli de specifieke uitkering (SPUK) 'Klimaatneutrale en circulaire infrastructuurprojecten' aanvragen. Daarmee wil het ministerie van IenW stimuleren dat in grond-, weg- en waterbouw (GWW) CO2-reducerende en circulaire maatregelen worden toegepast.
De conclusies en aanbevelingen uit het rapport ‘Industrie en Omwonenden van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) zijn uitgewerkt in een actieagenda. De VNG geeft 3 punten mee ten behoeve van het debat en ter ondersteuning van de eerdere geuite zorgen van gemeenten.
Scherp de MilieuPrestatie Gebouwen nog niet aan en ontmoedig het gebruik van niet-circulaire (bouw)materialen. Dat zijn 2 van de punten die we de Kamercommissie IenW meegeven voor het commissiedebat Circulair bouwen.